Alibey’in derdi otopark

Alibey'in derdi otopark

Silivri’nin bayan muhtarlarından Solmaz Tüfekçi, KASABA’ya özel konuşarak muhtarlık hizmeti verdiği Alibey Mahallesini anlattı.

Alibey'in derdi otopark

Silivri’nin bayan muhtarlarından Solmaz Tüfekçi, KASABA’ya özel konuşarak muhtarlık hizmeti verdiği Alibey Mahallesini anlattı.

Alibey'in derdi otopark
28 Ocak 2016 - 17:38

Mahalle sakinlerinin otopark ve alt yapı sorunlarıyla ilgili büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Tüfekçi, “Kurumlardan konuyla ilgili geri dönüş sağlandı. 2017 yılına kadar alt yapı çalışmaları sona erecek. Hemen ardından yetkililer otopark sorununa çözüm bulacaklar” dedi.

Alibey Mahallesi’nde uzun yıllar muhtarlık görevi üstlenen Tüfekçi Ailesi, bu anlayışını devam ettiriyor. Geçtiğimiz dönem muhtar olan Harun Tüfekçi, Silivri Belediye Meclis Üyesi seçilince görevini eşi Solmaz Tüfekçi'ye devretti. Solmaz Hanım, aile geleneği haline gelen muhtarlık görevini en iyi şekilde yürüten girişimci bir bayan muhtar… Güler yüzlülüğü ve çalışkanlığıyla kısa sürede vatandaşın gönlünde taht kuran Solmaz Tüfekçi, insanlara olan samimiyetiyle birlikte görevini layıkıyla yerine getiriyor. 2014'ün Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerde açık ara farkla rakiplerini geride bırakarak eşinden sonra muhtar olarak seçilen Solmaz Tüfekçi ile Alibey Mahallesi’ni konuştuk. Fatih Mahallesi ve Piri Mehmet Paşa Mahallesi’nden sonra Silivri’nin en eski 3’üncü yerleşim yerinin Alibey Mahallesi olduğunu dile getiren Solmaz Tüfekçi, mahallenin tarihi gelişimi hakkında konuşarak sorunlarını anlattı.

Solmaz Tüfekçi, sözlerine şu şekilde başladı:

 

“SİLİVRİ’NİN EN ESKİ 3’ÜNCÜ MAHALLESİ ALİBEY MAHALLESİ’DİR”

“Alibey Mahallesi, Cumhuriyet döneminde Silivri’ye gelen göçmenler tarafından kurulan bir mahalledir. Ama o dönemde de en yerleşik yer Alibey Mahallesidir. Biliyorsunuz ki Fatih Mahallesi'nde eskiden Rum’lar vardı. Mübadele zamanında Selanik göçmenleri buraya gelince Rum’lar da kendi topraklarına gittiler. Yani bir değiş tokuş süreci oldu. O süreçten sonra Fatih Mahallesinde ikamet eden insanlar, Piri Mehmet Paşa Mahallesinden sonra Alibey Mahallesine yerleşti. Yani Silivri’nin en eski 3’üncü mahallesidir Alibey Mahallesi..”

 

“KİMSE KİMSENİN SOKAĞINA GİREMEZDİ”

“Alibey Mahallesinde ikamet eden insanlar o dönemde çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşırdı. Silivri’ye E-5 kurulmadan önce, mahallenin çoğu bölümü harmanlıktı. Eşimin annesi, Romanya’dan gemilerle gelmiş Silivri’ye… Eskiler bizim mahallemize 'Macır Mahallesi'der. Tabi gençler arasında çekişmeler de oluyordu. Kale Mahallesi dediğimiz Fatih Mahallesi’ndeki gençler ve Macır Mahallesi'ndeki gençler arasında ayrımcılık vardı. Kimse kimsenin sokağına giremezdi. Fatih Mahallesi’ndeki gençler, Macır Mahallesi’ne indikleri vakit çok kavgalar oluyormuş o dönemlerde. Bunlar eski bilinen hikayelerdir.”

 

“KİMSE KİMSEYİ TANIMAZ HALE GELDİ”

“Eşim (Harun Tüfekçi) anlatıyor mesela babasının (Hasan Tüfekçi) muhtarlık yaptığı dönemi, Silivri’de o kadar çok konut yokmuş ama sıkı bir çalışma içindelermiş. Tabi Adres Kayıt sistemi çıktıktan sonra muhtarlar biraz rahatladı. Çünkü sorumluluk muhtardaydı. Yani belgeleri muhtarlar verdiği için ufacık bir hata olduğu zaman da her şeyden muhtar sorumlu oluyordu. Yine aynı ama çok fazla baskı yok muhtarların üzerinde.. O zamanlar tabi herkes birbirini tanıyordu. Değirmen Durağı’nın aşağısında A-101 vardı biliyorsunuz kapandı. Önceden orada bir gece kondu vardı. Meryem teyzemizin ve eşi Ali abimizin oturduğu evdi. Eşim anlatıyor, terminalin üst tarafında tarlaları varmış… Ali abilerin at arabasıyla birlikte oraya gidip soğan satıyorlarmış küçükken. Babası muhtar olduğu halde o zamanki dönem farklıymış. Şimdi yerleşim geliştikçe, göç nedeniyle nüfus arttı. Doğal olarak kimse kimseyi tanımaz hale geldi.”

 

“EŞİM ÇOK SU ÇEKMİŞ”

“Eşimin babasının muhtarlık yaptığı dönemlerde elbette bir sürü sıkıntıları varmış… Her dönemde illaki bir sorun oluyor ama o yıllarda yeni yeni gelişen bir Silivri vardı. Alt yapı sorunlardı vardı. Su problemi vardı. Mesela sular kesildiği zaman o yıllarda Karamustafa Caddesinde eski bir çeşme vardı, Akgün Karaçeşme.. O çeşmeden gider su alırmış. Sular kesilirdi ama oradaki su devamlı akıyormuş. Hatta Alibey Camisinde bile kuyu varmış, eşim çok su çekmiş oradan…”

 

ALİBEY MAHALLESİ BÖLÜNDÜ

“Yakın dönem çerçevesinde bakacak olursak 1997 yılında Cumhuriyet Mahallesi, Alibey Mahallesiydi. Yeni Mahalle de aynı şekilde. Sınırlarımız Gazitepe’ye kadar uzanıyordu. Eski Silivri Belediye Başkanımız Selami Değirmenci’nin döneminde konutlara başlandı ve 1997 yılında Alibey Mahallesi’nden bölündü, orası Yeni Mahalle oldu. Alibey Mahallesi’nin sınırları Türk Telekom İlçe Müdürlüğünden başlıyor. Belediye Hamamının önünden boyacı bayırından yukarı doğru uzanıyor. Halim Uluşahin Caddesi’nden Terminale kadar olan kısım sınırlarımızın içerisinde yer alıyor. Şirin Fırın’dan sonrası Cumhuriyet Mahallesi…

 

 “SEÇİMLERE GİRDİĞİMDE 5 TANE ADAY DAHA VARDI”

“2014’ün Mart ayında eşimden görevi devraldım. Seçimlere girdiğimde 5 tane daha aday vardı. Fakat rakiplerimi açık ara oy farkıyla geçtim ve muhtar oldum. Özellikle aday olmamın sebebi vatandaşa hizmet vermek istememdi. Eşim meclis üyesi olmaya karar verince birlikte düşündük dedik ki; ‘Vatandaşın bize ihtiyacı var.’ O yüzden ben de aday olmaya karar verdim. Tabi önce gözlemlerde bulundum. Vatandaşın, çünkü bize karşı olan bir alışkanlığı vardı. Az çok da olsa beni de eşimin yanında görüyorlardı. Eşimin yanındayken de elimden geldiğince vatandaş için bir şeyler yapmaya çalışıyordum. Hatta bana Harun bey’i arattırmıyorsunuz diyen kişiler de oldu. Muhtar olduğum açıklandığında gerçekten çok mutlu olmuştum. O anda mahallemde oturan kişilere şunu demek istedim; ‘Eşimin tecrübesine dayanarak sizlerin sorunlarını çözmeye hazırım’ derdim yani…”

 

“BAYANLAR DAHA RAHAT BİR ŞEKİLDE DERDİNİ ANLATA BİLİYOR”

“Silivri’de 2 tane bayan muhtar var biliyorsunuz. Biri Semizkumlar Hatice Hanım. Bayan olduğum için de vatandaşlar derdini daha rahat bir şekilde anlata biliyor. Örneğin, evinde yada mahallesinde sorun yaşayan bir bayan, erkek bir muhtara gittiğinde rahatça derdini anlatamaz. Hatta şöyle bir şey daha oldu, seçimlerde mahalle de bulunan bayanlar bir araya gelerek yanıma geldiler ve bana ‘ Biz bayanlar olarak size oyumuzu verdik muhtarım. Biz eşiniz muhtarken özel sorunlarımızı tam olarak kendisine arz edemiyorduk, biz sizin aday olmanıza çok sevindik, çünkü biz sizi muhtar olarak değil aynı zamanda psikolog olarak görüyoruz' dediler. Ben de onlara karşı şunu söyledim; ‘Düşünceleriniz ve destekleriniz için teşekkür ederim. Siz bayandalar da artık rahat rahat sıkıntılarınızı bana anlata bilirsiniz seçildiğim zaman' dedim. Zaten kurumlar da bayan olduğum için taleplerimi geri çevirmiyor. Ama bir erkek talepte bulunduğu zaman isteği belki 1 ay sonra yerine gelir. Ama biz talepte bulunursak, o talep bayan olduğum için işi bir an önce tamamlıyor.”

 

“OTOPARK SORUNUNA ÇÖZÜM BULACAKLAR”

“Alibey Mahallesi’nin en önemli sorunu otopark sorunudur. Alt yapı sorunlarımız da var tabi ki ama bunların hepsi için ben gerekli kurumlara taleplerde bulunmuştum. Kurumlardan konuyla ilgili geri dönüş sağlandı. 2017 yılına kadar alt yapı çalışmaları sona erecek, hemen ardından yetkililer otopark sorununa çözüm bulacaklar bunun bilgisini verdiler bana…”

 

“SPOR AKTİVİTE ALANLARI’NIN ÇOĞALTILMASINI İSTİYORUM”

“Ben özellikle Alibey Mahallesi muhtarı olarak gençlerimizin spor aktivitelerini gerçekleştire bilecekleri alanların çoğaltılmasını istiyorum. Ne kadar çok spor aktivite alanı olursa, gençler de sporu alışkanlık haline getirir. Kötü alışkanlıklara başlamasının da önüne geçmiş oluruz. Gerçi spor aktivite alanlarının çoğaltılması için çalışmalar yapılıyo,r belediye tarafından yürüyüş, koşu, voleybol gibi yaz okullarımız var. Ama bu alanlarla birlikte aktivitelerin çoğaltılması lazım. Ben bu konuyu Mahalle Konsey Başkanımız Muharrem Aydoğan'a düşüncemi aktardım. O da bana dedi ki; ‘Muhtarım zaten çocuklarımıza yaz okulları veriliyor. Gayet de güzel üniformaları da belediyemiz tarafından karşılıyor’ dedi ama ben bu aktivitelerin sadece yaz mevsiminde değil kış mevsimlerinde de devam etmesini istiyorum.”

 

“5 TANE SARI İETT OTOBÜSÜ GELDİ”

"İETT otobüsleri yüzünden şikayetçi olan vatandaşların sıkıntılarını İBB yetkililerine anlattım. Çünkü çok şikayet geliyordu bu konuda. Yaşlılar ve gaziler, İETT’ye bindiklerinde ücret vermedikleri için otobüslere alınmadıklarını bildirdiler. Ben de bu konuyu İstanbul Büyükşehir Belediyesinde anlattım. Onlar da bana bu konunun şuanda üzerinde çalıştıklarını, gerekeni ellerinden geldiğince bir an önce çözeceklerini söylediler. Şuanda 5 tane sarı İETT otobüsü geldi. Vatandaşlarla da tekrar bu konu hakkında görüştüm ve durumlarının şuanda gayet iyi olduğunu söylediler."

 

“20 GÜN İÇERİSİNDE ŞİKAYETİMİZ CEVAP BULUYOR”

“İçişleri bakanlığının bize vermiş olduğu bir şifre var. Bilgisayardan o şifreyle giriş yapıyoruz ve sorunlarımızı oradan bildiriyoruz. Şikayetimiz neyle ilgiliyse konuyu gerekli mercilere kendileri iletiyorlar. 20 gün içinde de şikayetimize cevap veriyorlar.”

 

“CEKET SÖKÜĞÜ DEĞİL Kİ HEMEN DİKE BİLELİM”

“Vatandaşlardan en çok gelen şikayet, ot parkla ilgili. Sokak aralarında yürümekte zorlandığını beyan eden insanlar da sırf bu yüzden bana, ‘Muhtarım, bu duruma bir çare bulamıyor musunuz? Bu kaldırımlar ne olacak?’ diyorlar. Hepsine aynı şeyi söylüyorum, 2017’de bu sıkıntıların hepsi bitecek.. Bu sefer de ‘süre çok uzun değil mi?’ diyorlar. Bu ceket söküğü değil ki hemen dikebilelim.”

 

ÇÖPLERİ KONTEYNIRIN İÇİNE ATIN

“Şunu halkımıza bilgilendirmek amaçlı söylemek istiyorum. Çöp konteynırı açıkta yani sokakta diye mahalleye istemediler. Bunun çözümü bulundu. Çöp konteynırını yer altına koyduk, vatandaşımızın da bu konuda daha titiz davranmalarını istiyorum. Çöpleri yer altı konteynırına atmak yerine yanına koyuyorlar. Bu gerçekten hiç hoş değil. "

 

“İNSANLAR BİR BİRİYLE ALIŞVERİŞ YAPTIKÇA KALKINIR”

“Şuanda esnafımızın işleri kış mevsimi dolayısıyla pek iyi değil, ama bir de şu var: Esnaf birbiriyle alış veriş yaparsa kendi kendilerini kalkındırabilir. Şimdi bir esnaf gidip büyük bir marketten alış veriş yaparsa, yanındaki esnaf kazanamaz. İnsanlar birbiriyle alışveriş yaptıkça kalkınır.”

 

“VATANDAŞLARIMIZ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

“Bugüne kadar ki muhtarlık görevimde engelli vatandaşlarımız için tekerlekli sandalye temin ettim. Asker aileleri için yardımlarda bulundum. Yaşlıların sorunlarını dinleyerek taleplerini yerine getirdim. Esnaflarımıza talepte bulunarak yardıma muhtaç insanlarımız için destek istedim. Hala vatandaşlarımız için çalışmalarımız devam ediyor.”

Haber: Batuhan Güçlü

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Silivri Belediyesi ayçiçeği ekimine başladı
Silivri Belediyesi ayçiçeği ekimine başladı
Kapalı yüzme havuzuna kapsamlı yenileme
Kapalı yüzme havuzuna kapsamlı yenileme