’Alt yapıyla başımız dertte’
Reklam

'Alt yapıyla başımız dertte'

Silivri Mimarsinan Mahallesi’nde 3 buçuk yıldır muhtarlık hizmeti veren Ertan Civaş, KASABA Gazetesine özel konuşarak mahalleyi anlattı.

'Alt yapıyla başımız dertte'

Silivri Mimarsinan Mahallesi’nde 3 buçuk yıldır muhtarlık hizmeti veren Ertan Civaş, KASABA Gazetesine özel konuşarak mahalleyi anlattı.

'Alt yapıyla başımız dertte'
04 Mart 2016 - 18:08

Mimarsinan'ın özellikle alt yapı sorunuyla ilgili büyük sıkıntılar yaşadığını dile getiren Civaş, “Alt yapı sorunu eğer çözülürse, Mimarsinan Mahallesi’ne gerekli hizmeti muhtar olarak bir çocukta gelse yapar. 2016 Türkiye’sinin metropol bir ilçesinde bu gibi olayların yaşanmaması gerekiyor” dedi.

"20 bin nüfusumuz var" diyen Silivri Mimarsinan Mahallesi’nin çalışkan muhtarı Ertan Civaş, vatandaşlara olan sıcak yaklaşımıyla adından sıkça söz ettiren tecrübeli ve yardım sever bir muhtar.     Kimi zaman ihtiyaç sahibi insanlara kıyafet dağıtırken, kimi zaman da Yeni Mahalle Muhtarı Yavuz Alçi ile birlikte sünnet şöleni gerçekleştirirken görüyoruz kendisini. Güler yüzlülüğü ve içtenliğiyle vatandaşın yanında olmayı sürdüren Ertan Civaş ile Mimarsinan Mahallesi’ni konuştuk. Özellikle alt yapı ile ilgili büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Civaş, aynı zamanda çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Ertan Civaş, sözlerine şu şekilde başladı:  

CİVAŞ, KENDİSİNİ TANITTI

“Ben 1967 yılında Silivri’nin Alibey Mahallesinde doğdum. Fatih Mahallesinde büyüdükten sonra ailemle birlikte 1983’lü yıllarda Mimarsinan Mahallesine taşındım. 2 çocuk babasıyım. Çocuklarımın ikisi de erkek askerliğini yapıp geldiler. 1 tanesini evlendirdim diğerini de daha yeni nişanladım. Muhtar olmadan önce fabrikada çalışan birisiydim”

“3 BUÇUK YILDIR MUHTARIM”

“Muhtar olacağım aklımın ucundan geçmezdi. 2009 seçimlerinde rahmetli muhtarımız Kadir Kaya’nın yanında ağza olarak göreve başladım. Allah mekanını cennet etsin. Zaten muhtarımız ilk 3 sene muhtarlık görevi yaptıktan sonra hakkın rahmetine kavuştu. Ondan sonrasında kalan 2 seneyi ben tamamladım. Akabinde gelen seçimlerle birlikte başladığım işi bitirmek amacıyla muhtarlığa aday oldum. Şuanda 3 buçuk yıldır Mimarsinan Mahallesi’nin muhtarlığını yapıyorum. Seçimlere girdiğimde benimle birlikte 7 aday vardı. O dönemde 7 bin 500 kişi oy kullanmıştı. Şuanda seçmen sayısı 10 bin kişi tabi ama 3 bin 400 gibi bir oy rakamıyla diğer adayları geride bırakmıştım.

"SELAMİ BAŞKAN DÖNEMİNDE RAHAT ETTİK"

“Mimarsinan Mahallesi, 1996 yılında Piri Mehmet Paşa Mahallesinden ayrılarak Silivri’de kurulan en eski 4’üncü mahalledir. Mimarsinan Mahallesi’ne ilk geldiğim dönemde elektrik, su, doğalgaz, yol gibi hizmetler mahallemizde yoktu. Tabi o zamanlar Mimarsinan Okulu’nun arka tarafında sadece 5 tane hane vardı. Orta Çeşme dediğimiz bölgeden suyumuzu alıp evimize götürüyorduk. Çamurlu tarla yolunda yürümekten adeta usanmıştık. Selami (Değirmenci) Başkan döneminde elektrik, su ve yol hizmeti gelince mahalleli olarak rahat bir nefes aldık.” 

“500 TANE İMZA TOPLADIK”

“Benim için mahalledeki en büyük sıkıntı alt yapı sorunu. Bu sorun eğer çözülürse Mimarsinan Mahallesi’ne gerekli hizmeti muhtar olarak bir çocukta gelse yapar. 5 tane hane için yapılan alt yapı bugün bize büyük bir sorun oluşturuyor. 20 bini bulan mahalle nüfusumuzu alt yapımız kaldırmıyor. 2010 yılında bu sorunla ilgili mahalle sakinleriyle birlikte yaklaşık 500 tane imza toplayarak İSKİ’ye başvuruda bulunmuştuk. Henüz bu konuyla ilgili kesin bir sonuç gelmedi ama hala bekliyoruz, inşallah yapacaklar. 2016 Türkiye’sinin metropol bir ilçesinde bu gibi olayların yaşamaması gerekiyor.”

“EVLERE KİRLİ SU GİDİYOR”

“Kumluk bölgesindeki su borularının da değiştirilmesi lazım. Hala binalara eski borulardan su gidiyor. Vatandaşlar da bu durumdan haliyle şikayetçi. Zamanla eskiyen borular paslanmaya başladı. Evlere kirli su gidiyor. İSKİ görevlilerinin özellikle bu konu üzerinde durması çok önemli…”

“MAHALLEMİZ PIRLANTA GİBİ”

 “Ben hizmeti seviyorum. Hizmet aşkıyla göreve geldim. Bugüne kadar ki benim en büyük amacım elektrik direklerinin değiştirilmesi ve alp çalışmalarının başlatılmasıydı. Elektrik direkleri değişti, bir de alt yapı çalışmalarımızda yapılırsa, ben ondan sonra bir daha muhtarlığa çıkmayacağım. Açık ve net. Çünkü bu zahmetleri ben çok çektim. Bu saydıklarım yoktu şimdi o döneme göre şuan ki mahallemiz pırlanta gibi..”

“İLÇE YOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI BELİRLİ KISITLAMALAR GELDİ”

“Mahallemizdeki vatandaşlarımız hayvancılığı ek gelir olarak yapıyordu. Ben kendimde mesela hayvancılık yaptım. Ama tabi o zamanlar hanelerin az olmasından dolayı bir sürü boş arsa vardı. Biz de bu olayı bir şekilde hayvancılık yaparak değerlendiriyorduk. İlçe yoğunluğundan dolayı belirli kısıtlamalar geldi. Bu yüzden neredeyse Mimarsinan Mahallesindeki hayvancılıkta bitti diye bilirim. Tabi ki arada tek tük tavuk, koyun gibi hayvanları bakanlar oluyor. Ama onlara da müdahale etmemiz söz konusu bile değil."

“BİR ŞEY YAPTIRIYORUZ ERTESİ GÜN GÖREMİYORUZ”

“Göreve geldiğimden beri mahallemiz için birçok çalışmada bulundum. Nazım Kilimci caddesinde mesela yol sıkıntısı vardı, o konu hakkında harekete geçerek yol yaptırdık. Aynı alanda biliyorsunuz park çalışmalarımız da oldu. Belirli yerlere banklar yaptırdık. Duraklar içinde taleplerde bulunduk ve mahallenin çeşitli yerlerine durak kazandırdık. Ama şöyle bir şey daha var, mahalleye bir şey yaptırıyoruz; onu ertesi gün göremiyoruz. Ben oraya demirden bir şey yaptırsam, o orada dursun ben orasını altından yaptırırım. Mesela vatandaşın biri geliyor buraya bir şey lazım diyor. Zaten yaptırıyorum ama durmuyor alıp götürüyorlar.”

 

“EĞİTİM ŞART”

“Her şeyden önce eğitim şart. Mesela bir insanın çocuğu okula gidiyorsa, davranışlarını ebeveyni belirlemeli, anne-baba olarak bizim üzerimize düşüyor bu görev ama biz 'boş ver' dersek caminin mescidi de, şadırvanı da, çeşmeleri de kırılacaktır. Bu gibi şeyler hakkında çocuklarımızı bilgilendirmemiz lazım. Bunları anne-babalar yapacak ki, ben mahalleyi altından yaptırayım. Diğer mahallelere baktığımızda her yer tertemiz. Her yer şıkır şıkır ve aradığını da bulabiliyor insanlar. Bize gelince bunu söyleyemiyoruz. Bir şey yaptıralım, kırılır ve parçalanır. Bu sefer de yaptırmak için talepte bulunuyoruz. Aynı şey için 2-3 kere talepte bulunma gibi bir lüksümüz var mı? Yok.. Ondan sonra da mahalle geri kalıyor diyorlar.”

 

OKUL AİLE BİRLİĞİ’NE DESTEK VERİLMELİ

“Önceden Mimarsinan Mahallesi okulunda sık sık kavgalar oluyordu. Öğretmenlerle tartışmaya geliyordu veliler. Çocuklar da okulun camlarını falan paramparça ediyorlardı. Fakat bu evreyi atlattık. O zaman ki dönemlerdeki çocuklarla bu dönemdeki çocuklar farklı. Çünkü oradaki bazı şeyleri görüyorlar, biliyorlar, bilinçleniyorlar, yapmıyorlar. O ortamlar kalktı. Açık ve net söylemek gerekirse benim 10 tane daha çocuğum olsa ben 10’nunu da orada okuturum. Öğretmenlerimiz zaten kaliteli ama bunu kendi insanlarımız algılamakta güçlük çekiyor. Mesela adamın biri geliyor, ‘Ben adres değiştirip çocuğumu Çağrıbey Okulu'na yazdırıcam’ diyor. Öyle olunca öğretmenlerimiz o okulda ne kadar dayanabilir? Günde adam bir paket sigaraya 5 lira para veriyor. Bu parayı aylık olarak Mimarsinan Okulu’ndaki okul aile birliğine verseler, şuanda yanılmıyorsam 500 öğrencimiz var, bu okulun bütün ihtiyaçları karşılanır. Ama bunu yapmıyorlar. Mesela kapı kırılıyor, belirli yerden istiyor okul aile birliği üyeleri, sürekli böle uğraşıyorlar. Tamam, bunlar bir şekilde temin ediliyor ama eğer bu para okul aile birliğine verilse belirli yerlerden isteme gibi bir olay olmayacak… İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün veya başka kurumların okullara katkıları olabilir ama bizler de biraz duyarlı olmamız lazım.”

 

“OFİSTE FAZLA DURMUYORUM”

“Sosyal anlamda da çalışmalarımız devam ediyor. Yavuz muhtarımızla birlikte biliyorsunuz çocuklarımızı her yıl sünnet ettirmeye çalışıyoruz. İhtiyaç sahibi ailelere sıfır veya ikinci el eşya temin ediyoruz. Elimden geldiğince vatandaşın yanında olmaya gayret gösteriyorum. Örneğin vatandaşın en küçük sıkıntısında direkt yanına gidiyorum. Ofiste fazla durmuyorum ben zaten vatandaşla beraber olup beraber yürümeyi seviyorum. Muhtarlığa aday olduğumda ‘Hep beraber yürüyelim Mimarsinan’ diye sloganım vardı. Bu sloganın da hakkını verdiğime inanıyorum.”

 

“MİMARSİNAN MAHALLESİ’NDE 50 TANE ÇOCUK SÜNNET OLDU”

“Sünnet şölenimizde biliyorsunuz sponsorumuz Emrah Maşalacı, bu programı her sene Yavuz muhtarımla birlikte her sene kademe atlatıyorlar. İlk başladığımızda 15 tane çocuğu sünnet ettirdik ondan sonra ikinci dönem 25 çocuğa çıktık. Dönem dönem bu sayı artıyor. Sünnet şölenini artık geleneksel hale getirdiler açık ve net sağ olsunlar. Birlikte hizmet amaçlı bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Şuanda Mimarsinan Mahallesi’nde 50 tane çocuk sünnet oldu.”

 

MİMARSİNAN MAHALLESİ’NE ORTA OKUL VE BİR CAMİ DAHA GELİYOR

“Mimarsinan Mahallemizdeki, 'Samsun Mahallesi' diye hitap ettiğimiz bölgede büyük Orta Okul ve Cami alamız var. İlgili kişilerden aldığım duyumlara göre bu konu hakkında çalışmalar başlatılacağı söylendi. Ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir bilgi yok ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuyla ilgili planları olduğu konusunda duyumlar aldım.”  

 

Haber : Batuhan Güçlü     

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Silivri’de kaçak tütün operasyonu
Silivri’de kaçak tütün operasyonu
Silivri’de trafik denetimlerinde 293 sürücüye ceza, 40 araç trafikten men edildi
Silivri’de trafik denetimlerinde 293 sürücüye ceza, 40 araç...