Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bugün Silivri’ye geldi. Bakan Kurum’u Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın ve AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu karşıladı. İlk olarak kahvehane ziyareti yapan Bakan Kurum, vatandaşlarla sohbet ettikten sonra Pazartesi Pazarı’nda esnaflara hayırlı işler diledi. Programının devamında Mimarlar Odası temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşların katılım gösterdiği bir toplantı düzenledi. İlçedeki imar problemlerinin konuşulduğu toplantı Silivri Belediyesi Yaşar Kemal Sergi Salonu’nda gerçekleşti. AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcıları Fatma Baran ve Mücahit Demirtaş, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammed Ece, Milli Emlak Genel Müdürü Tufan Büyükuzun, ÇET Genel Müdürü Ercan Gülay, Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürü Hacı Mehmet Güner, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, Silivri Mimarlar Odası ve vatandaşlar toplantıya katıldı. Bakan Kurum, ilçedeki önemli sorunların çözümüyle ilgili müjdeleri sıraladı.
YILMAZ: “BÜTÜNCÜL BİR PLANLA İMAR SORUNLARININ ÇÖZÜLDÜĞÜNÜ HAYAL EDİYORUM”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasında şunları söyledi: “Öncelikle bakanımıza yurt içi ve yurt dışı yoğun gündemleri arasında Silivri’ye vakit ayırdıkları için teşekkür ediyorum. Biz Silivri’nin bütüncül bir şehir planına ihtiyacı olduğunu sayın bakanımıza arz ettik. Selimpaşa Mahallesi’nden Sayalar Mahallesi’ne, Danamandıra Mahallesi’ne Gümüşkaya Mahallesi’ne kadar bütüncül bir planla imar planlarının çözüldüğü bir Silivri hayal ediyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’in 100. yılında, 2023 yolunda 23 dev proje demiştik. Bu planların ilki de bütüncül bir şehir planıydı. Bu sözümüzün arkasındayız, tutacağız. Belediyenin bunca yıldır yapamadığı bu planı bakanımıza arz ettik. Bazı ekonomik durumlar dolayısı ile yapılamayabilir ancak bakanımız bize; ‘Siz yola çıkın biz bakanlık olarak bu planların tamamında size destek olacağız’ dedi. Tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Marka bir kent yaratacaksak, tarihi dokusu ile çevresi ve doğası korunmuş, imar planları hazırlanmış, herkesin mutlu mesut yaşadığı, yaşamak istediği bir Silivri’yi hayal ediyoruz. Bu çalışmaların tümünü eşgüdümlü olarak yapmamız lazım.”
KAYNARCA: “BÜYÜK OVA KANUNU’NDAN KAYNAKLI SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ”
AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ise yaptığı konuşmada şu mesajları verdi: “Silivri özelinde üç değerli başlığımız var. Birincisi tapusuz köyler ile ilgili; Danamandıra, Çayırdere, Sayalar ve Çatalça’da toplamda 8 köyde kanuni düzenlemesi bitmiş, bizzat benim ve 15 vekil arkadaşımın da imzası ile kanun tamamlanmış, geriye sadece fiyatlandırma ve tapulandırma kısmı kaldı. Muhtarlarım şimdi heyecan ile bekliyorlar. Bu bölgede 4 farklı plan problemi vardı, bunu da çözünce bu 10 yıl içerisinde hepsini tamamlamış olacağız. 2B ile ilgili satışlar yapıldı, tapusu iptal edilenler vardı. CHP dönemin de almayı bekleyenler vardı. 2b yasası çerçevesinde hiçbir bedel ödenmeden tapular alındı. Üçüncüsü, köy yerlerindeki alımlardı. Onları da iktidarımız döneminde yaptık. Bir kısmı kaldı, yasal düzenleme ile bu kalanların tespitinin ardından tamamlamış olacağız. Tüm Türkiye’yi ilgilendiren hazine arazilerindeki tarla satışları ile ilgili kanun da çıkınca ikisi bir araya gelmiş oldu. Sizlerin nezdinde oluşacak komisyonlar ile fiyat tespitleri ile Çatalca ve Silivri’mizi direk ilgilendiren 8 köyümüz ve tüm bölge problemimiz çözülmüş olacak. Diğer başlık İmar barışı ile ilgili. İstanbul genelinde yine arazisi çok geniş Silivri’mizde, imar barış talep oranı en yüksek. Burada oluşturulan çalışma sisteminde biraz daha hızlandırma yapılabilirse bu da kolaylaşacak. Bu anlamda ilçemizdeki kırsal kesimde talepler çok daha fazla. Son olarak Büyük Ova Projesi… Hükümetimizin reform niteliğinde büyük hayallerinden biri. Türkiye genelinde 176 noktada büyük ovalar Konya, Ergene, Edirne gibi tüm bölgelere tarım alanını sit kabul eden, tarım alanını koruyan, araziyi koruyarak Türkiye’nin geleceğini koruyan harika bir çalışma. Silivri’de Değirmenköy, Çanta, Çeltik, Yolçatı, Alipaşa ve Seymen bölgesini kapsayan 7 ayrı alanı içeriyor. Burada şöyle bir hata yapılmış, Büyük Ova Projesi içerisinde kabul edilen alanlarda evler var. Alipaşa bölgesinde de o alanda sanayicilerin AR-GE alanları var, bu da ciddi bir hata. Vatandaşı mağdur etmeden reform niteliğindeki bu çalışmayı sonuçlandırmak adına önemli çalışmaları bakanlığımızla birlikte yapmayı arzu ediyoruz.”
BAKAN KURUM MÜJDELERİ SIRALADI
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın, bölgedeki imar sorunları ve çözüm yollarını dosya halinde takdim ettiği Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konuşmasında müjdeleri sıraladı. Silivri Belediyesi’nde gerçekleştirilen istişare toplantısından sonra ilgili müdürlüklere talimat veren Bakan Kurum, yapılacak projeleri vatandaşlarla paylaştı.
Silivri Belediyesi ile işbirliği halinde yatırımların hayata geçirileceğini ifade eden Bakan Kurum, “Sosyal konuttan mülkiyete ve tapu sorununa kadar tüm projelerimiz, hedeflerimiz; Silivri için, Silivrili kardeşlerimiz için hayırlı uğurlu olsun. Silivri için Silivrili kardeşlerimizin için belediyemizin ve vatandaşımızın yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tüm projeler hayırlara vesile olsun” diye konuştu.
İŞTE BAKAN KURUM’UN AÇIKLADIĞI MÜJDELER
1-60 bin vatandaşımızı ilgilendiren ve dört gözle bekledikleri bir müjdeyi de veriyoruz. Değirmenköy, Çanta, Gümüşyaka, Çeltik ve Yolçatı köylerimizde yürürlükte olan Büyük Ova Kanunumuz var. Tarımsal amaçlı yapılarla ilgili imar planını düzenleyeceğiz. Kanunun emrettiği imar uygulamasına başlıyoruz. Hayırlı olsun.
2-Silivrili hemşehrilerimizin aileleriyle huzurlu bir ortamda vakit geçirebilecekleri, çocuklarımızın oyunlar oynayacağız Mimarsinan Mahallesi Alipaşa Yolu üzerindeki yaklaşık 200 dönüm araziye Millet Bahçesi yapılacak. Hayırlı uğurlu olsun.
3-Silivri’nin 18 mahallesinde; 5000’lik ve 1000’lik planlar yapılmış olmasına rağmen, 18 uygulamasına geçilemediği için yaklaşık 10 yıldır çok ciddi problemler yaşanıyor, inşaat yapılamıyor. Bu mağduriyeti gidermek için çalışmalara başlıyoruz.
4-Tarımsal amaçlı yapılarla ilgili imar; 20 dönüm büyüklüğünde olan arazilere veriliyor. Sizlerin bunun 10 dönüme düşürülmesi gibi bir isteğiniz var. Bu konuda da gerekli çalışmaları yapıyoruz. Çok yakında sizleri mutlu edecek bir sonuca ulaşacağız.
5-200 bin vatandaşımızın cevabını merakla beklediği bir konu.. Silivri’de Milli Emlak Şefliği açılacak, hayırlı olsun.
6-Silivri’nin 18 köyünde belediyemize ait arazi olmadığı için kamusal amaçla kullanabileceği yerler noktasında gerekli desteği vereceğiz.
7-Temizlik, çöp toplama ve nakliye aracı gibi konularda da gerekli desteği sağlayacağız.
8-2B kapsamında Silivri’de 1105 adet taşınmaz satarak 2504 hak sahibi vatandaşımızı tapularına kavuşturduk. Başvurusunu yapamayan veya ödemelerini gerçekleştiremeyen vatandaşlarımız için süreci 6 ay uzatıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.
9-Belediye mücavir alan sınırları içerisinde kalan Hazine’ye ait tarım arazilerinin satış bedelinin, rayiç bedelin yarısı üzerinden belirlenmesine ilişkin çalışmayı da tamamladık. Bu kapsamda vatandaşlarımızın ödedikleri 5 yıllık ecrimisil bedellerini de satış bedelinden düşeceğiz.
10-Bulgaristan’dan göç eden ve iskanen yerleştirilen vatandaşlarımızın da mülkiyet sorununu çözüyoruz.
11-Hisseli arazilerin satışlarına yönelik vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için gerekli çalışmayı başlattık. Hayırlı olsun.”
Toplantının devamında vatandaşlara mikrofon yöneltilerek, talep ve şikayetleri dinledi. Taleplerin not alınmasının ardından program sona erdi.
YORUMLAR