’Belediye suç işliyor’
Reklam

'Belediye suç işliyor'

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, önceki gün basın toplantısı düzenleyerek gündeme gelen ruhsatsız fırın işletmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tartışılan Göknur Fırın'ın durumuyla ilgili sürecin yargıda olduğunu söyledi. Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanlığı'nın Avukatı Mustafa Kılıç ise belediyenin suç işlediğini iddia etti.

'Belediye suç işliyor'

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, önceki gün basın toplantısı düzenleyerek gündeme gelen ruhsatsız fırın işletmeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Tartışılan Göknur Fırın'ın durumuyla ilgili sürecin yargıda olduğunu söyledi. Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanlığı'nın Avukatı Mustafa Kılıç ise belediyenin suç işlediğini iddia etti.

'Belediye suç işliyor'
16 Mart 2016 - 17:59

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, gündeme gelen 'ruhsatsız fırın işletmeleri' hakkında basın açıklamasında bulundu. Son günlerde tartışılan Göknur Fırın'ın durumuyla ilgili sürecin yargıda olduğunu belirten Yılmaz, Gönur Fırın haricinde yönetmelik dışı faaliyette bulunan 2 fırını daha şikayet ettiklerini söyledi. Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanlığı'nın Avukatı Mustafa Kılıç ise Göknur Unlu Mamülleri'nin durumuyla ilgili Silivri Belediyesi'nin 2011 yılında fırınlar için alınan encümen kararını yerine getirmemekle suç işlediğini iddia ederek,  "Silivri Belediyesi 2011 yılında alınan encümen kararını yerine getirmemekle suç işlemektedir. Belediye bu uygulamayı yapmak zorunda. Yarın öbür gün başkan veya yetkililer hakkında görevi ihmalden bir şikayet olursa ceza alırlar" iddiasında bulundu.   

"RUHSAT TAŞIMA İŞLEMİ ARTIK YOK"

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanı Ferhat Yılmaz, mevzuat hakkında bilgiler vererek, Silivri'deki faaliyet konuları üzerine şunları söyledi:

"Ekmek çeşitleri üreten fırınla, unlu mamuller üreten fırını ruhsatta ayıran bazı prensipler var.  Ben ekmek ruhsatı aldım, unlu mamul üretirim diyemezsiniz. Bakanımız Mehdi Eker zamanında iş yerlerinin kayıt altına alınabilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğünden gerekli izinler verildi. Her yere fırın ruhsatı alamıyorsunuz. Bitişik nizam ve kat maliki olmayacak, 270 metrekare afaki bir kullanım alanı mutlaka olacak, baca yüksekliğinin uygun olması, zemin etüdünün yapılması, imar durumunun uygun olması lazım. Adres değişikliği konusunda da yan dükkana bile geçecek olsanız, ruhsat iptal olur. Yan dükkanın konumu ekmek ruhsatı almana uygunsa ruhsat verilir, eğer değilse alamazsınız. O ruhsatı yan dükkana dahi taşıyamazsınız. Çünkü ruhsat kişiye değil, iş yerine göre veriliyor. Ruhsat taşıma kalktı. Ekmek ruhsatında devir de kalktı."

GÖKNUR UNLU MAMÜLLERİN DURUMU

Ferhat Yılmaz, Göknul Unlu Mamüllerinin ruhsat sorunuyla ilgili olarak da, "Bu sadece Selim Töre’ye değil, ruhsatsız işletmelerin hepsine uygulanan bir prosedürdür. Silivri’de en son yapılan fırın Göknur Ekmek Fırını ve Unlu Mamuller. Dükkan tutulmadan bundan 2-2,5 yıl önce daha derneğimizi İl Dernekler Müdürlüğüne kayıta götürdüğümüz zaman Selim Töre, Fatih Çepni, Aydın Delal, ben aynı arabada birlikte gittik. “Ben fırın açacağım ama ortağıma açtırmayacaksınız” demişti. Aralarında husumet vardı. Kimse benim babamın oğlu değil. Sana eyvallah dediğim şeye bir başkasına yok diyemem. Bunu yüzüne söyledik. Başkanım eyvallah ama bütün fırıncıları ilgilendiren bir konu. Bütün fırıncılarla bir araya geliriz, oradan çıkacak netice doğrultusunda yönetmeliğin gereği neyse doğru olan onu yapmamız lazım. Gönül adaletin şaşıyorsa, yaptığın iş yanlıştır. Bütün fırıncılar toplandı. “Eğer sen açacaksan bu adam da açacak, bu adam açacaksa sende açacaksın” denildi. Yönetmelik şartları yerine getiren işletmesini açar ve çalıştırır. “Ben sizi tanımıyorum, sizin aldığınız kararı da tanımıyorum. Burada 15 senedir esnafım. İlgili mercilere başvururum, ruhsatımı da alırım” dedi. Tutacağım dediği dükkânın metrekaresi de tutmuyor, bina çok yaşlı, oraya kuracağın herhangi bir kütük o binayı olduğu gibi öldürür, binanın ömrünü azaltırsın çünkü o binanın altında bildiğin bir lav tabakası taşıyorsun. Yönetmelik unlu mamul üreticilerine bir çap koşulu sunuyor. Simit, poğaça pişirebileceğin seyyar fırınlar gibi küçük bir fırın koyman gerekiyor. Çünkü büyük bir fırın koyduğun zaman onun kapladığı ağırlık, sıcaklığı, direkt binanın temeline zarar veriyor. Evet birçok fırın bina altında çünkü eskiden ruhsat alınmış. Göknur Ekmek Fırını ve Unlu Mamullerinde Selim Töre binanın metrekaresi tutmadığı için imarda izinsiz bir şekilde iki binayı birbirine bağlayıp aradaki duvarı yıktı. İmardan gitti bizim dilekçemizle bir denetleme geldi. Biz Selim Töre'ye dilekçe yazıyoruz kapanması için ama bu konu sadece Selim Töre için değil. Ruhsatsız olan bütün işletmelere aynı prosedür uygulanıyor. Şuanda bizim ilçemizde 3 tane ruhsatsız fırın var. Şikayette bulunduğumuz dilekçe de bu 3 işletmenin hepsinin ismi yazılıdır. Ruhsat alabilme ihtimali varsa verilsin yoksa işletmeler kapatılsın şeklindeydi.

Selim abimize biz daha dükkanı tutmadan bu dükkanı tutma ruhsatı alamazsın dedik. “Alırım” dedi. Sonra derneğimize geldi, “Dernek benim düşündüğümden güçlü çıktı, ben buraya ruhsat alamıyorum. Haklısınız, ne yapmam gerekiyor?” dedi. Arkadaki dükkana unlu mamul ruhsatı almışsın, ön tarafta imalatını yapıp satış yapıyorsun. İstediğin fırını söyle gidelim konuşalım oradan ekmeğini al ya da hamurunu al burada pişir sat. Sana sunabileceğimiz şartlar bunlar. Yönetmeliğin bize açık bıraktığı, sana da olabilecek en iyi ihtimaller bunlar abi yap dedik. Ben burada çalışacağım dedi. Bu duruma bir uzlaşı bulmamız için Silivri Belediyesi bizi çağırdı. Çünkü bir senedir tolere ediyor. Normalde bir sene önce çıktı oranın kapanma kararı. Ayhan Otlatıcı’yla birlikte çözüme yönelik yaptığımız bir toplantıda mahkeme kararıyla işletmene kepçe vuracaklarına kendin yık maliyetinden kurtul. Silivri’de çarşının ortasında ruhsatlı fırın teklif ettik. Para da istemedik. Öde kirasını devam et dedik. Kabul etmedi. Bindiğin dalı kesmeye başlıyorsun, aşağı düşerken de benim ekmeğimle oynadılar diyorsun. Böyle bir dünya yok. Bu iş mahkemede artık.  Mahkemeden çıkacak karar da bellidir, %98 yıkım kararıdır, kendisi de biliyor bunu. Fırınlarda baca çıktısı diye bir şey vardır. Eğer o baca çıktısına itfaiye tarafından izin alamıyorsan zaten ruhsat alamazsın. Bu arkadaş buraya itfaiye tarafından izin alamadı. Belediyeden de izin alamadı. Oraya fırın yapacağım diye binanın havalandırma boşluğundan bacayı çıkarttı. 4,5 ay sonra çatı katı yandı. 33 bin lira ceza yedi. Sırf para kazanacaksın diye insanların canını tehlikeye atamazsın. Orada biri ölseydi buna nasıl açıklayacaktık? Belediye nasıl açıklayacaktı veya Selim Töre nasıl açıklayacaktı? Bu fırın yangın çıkarttı.

Ben en başından beri bu sistemden şikayetçiyim. Fırın ruhsatını zor bela veriyorlar ya da vermiyorlar. Unlu mamüllerlerde ekmek çıkartılmıyor. Bu sefer millet ne yiyecek? Unlu mamüllerin ekmek çıkartması içinde küçük bir boşluk bulduk. Hamur taşıma işlemi ile ekmek pişirile biliyor. Ama ekmeği imal edemiyor. Böyle de bir saçma sistem var. Bu yönetmeliğin istediği bir şey bizim veya başkasının almış olduğu bir karar değil... Yönetmelik bunu yapacaksınız diyor."

3 FIRINI ŞİKAYET ETTİK

Karadeniz Fırın'a şuanda 27 tane tutanak yazıldı. Eski işletme sahibine de tutuklama kararı çıkartıldı. Orta Çeşme'de de Yıldız Fırın var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlemesi yapıldı. Binanın iskanı yok diye ruhsat alamıyor bu arkadaşlar. Diğerine de aynı sebepten işlem yapıldı.

KILIÇ: 'BELEDİYE SUÇ İŞLİYOR'

Ekmek Üreticileri Federasyonu Silivri Bölge Başkanlığı'nın Avukatı Mustafa Kılıç ise belediyenin suç işlediğini iddia etti. Kılıç, "Bizim bir yatırım gücümüz yok. Bizler yasalara uygun hareket edilmesinin talebindeyiz. Bir vatandaş olarak ben bir fırını yasalara, yönetmeliklere, tercihlere aykırı bir üretim yapılıyorsa vatandaşlık görevimi yaparak şikayette bulunurum. Bunu değerlendirecek olan da belediye ve encümendir. Yani şuanda belediye suç işliyor. Şuan Silivri Belediyesi 2011 yılında alınan encümen kararını yerine getirmemekle suç işlemektedir. Belediye bu uygulamayı yapmak zorunda. Yarın öbür gün başkan veya yetkililer hakkında görevi ihmalden bir şikayet olursa ceza alırlar"diye konuştu. 

Haber : Batuhan Güçlü

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Silivri’de kaçak tütün operasyonu
Silivri’de kaçak tütün operasyonu
Silivri’de trafik denetimlerinde 293 sürücüye ceza, 40 araç trafikten men edildi
Silivri’de trafik denetimlerinde 293 sürücüye ceza, 40 araç...