Silivri Belediyesi Meclis salonunda gerçekleştirilen görüşmelerde zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, gerilen ortamı yumuşatmak büyük çaba sarf etti. CHP grubu adına söz alarak ret verdikleri maddelerin yanında gündeme ilişkin açıklamalar yapan sözcü Süheyl Kırkıcı, Başkan Yılmaz'a yönelik "Siz de bir vizyon sorunu var başkan" sözleri meclisteki havayı bir anda buz kesti.
Kırkıcı: “Stratejik plan görüşmelerimizde söylemiştim. Siz de bir vizyon sorunu var Başkan… Oysa biz az önce söylediğim gibi üniversitelerin, teknoparkların, fuar alanlarının gelmesini, büyük eğlence merkezlerinin gelmesinin Silivri'nin yaşamına değer kazandıracağını düşünüyoruz.” dedi.
CHP'li Kırkıcı'nın 2019 faaliyet raporuna "hayır" verme sebeplerine de değinen Kırkıcı'nın meclis konuşmalarından bazı satır başları:
“Yönetimde katılımcılık, sorunların çözümünde ve projelerin hayata geçirilmesinde paylaşımcı olunmadığından ve şeffaflık ilkesine bağlı kalınmadığı, Silivri'nin kentleşmesinde bir vizyon, marka da göremediğimiz için "hayır" oyu veriyoruz.”
Verilen bu "hayır" oyunda Özcan Işıklar dönemine ait 3 aylık (2019'un Ocak, Şubat ve Mart) ayları süre sürede bulunuyor.
Faaliyet raporuna verdikleri ret gerekçelerini özetleyen Kırkıcı: “Elimizdeki kitapçık görüldüğü gibi gayet kalın, kağıtları kuşe seçilmiş, baskısı son derece temiz. Tasarruf yaklaşımını Belediye Başkanı bu alanda işletmemiş anlaşılan. Öncelikle, hizmetlerini görülmesinde başta belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a, Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarıma ve tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederim. Önümüzde Belediye Başkanının bir yıllık faaliyeti var. Bunları bir bütün olarak değerlendirmeye çalışacağım.
Her ilçenin olduğu gibi Silivri'mizin de çok ve de ciddi sorunları var. Bu sorunlara çareler bulmak, üstesinden gelmek için kolektif bir çaba zorunludur. Ortak akla ihtiyacımız var. Belediye meclisleri yanı sıra şehrin mümkün olan bütün dinamiklerine kadar sürece katılırsa o yönetimin başarısı büyür.
Yani, kentin yönetiminde ne kadar STK, meslek örgütü, platform, anlayış varsa o yönetim o kadar şeffaf, o kadar demokratik olur. Bir ilçenin sorunlarını en iyi kim bilir arkadaşlar? O yörenin yaşayanları. Sorunların tespitinde ve önceliklerin belirlenmesinde bu tür demokratik unsurların katılımı çözümü kolaylaştıracağı gibi, kent halkının yöneticilerine duyduğu güven artar. Bu yönüyle baktığımız zaman ne yazık ki Belediye Başkanımız kolektif bir yönetim anlayışında değil…
Denilebilir ki “Meclis var, her kesimden temsilciler burada. Yeterlidir.” Peki? Meclis bu sürecin neresinde? Oysa meclis üyeleri daha çok işlevsel hale getirilmelidir. Meclis üyelerinin yönetimde ağırlığını arttırmak gerek, olması gereken de bu arkadaşlar…
Bakın biz, birçok komisyonun kurulmasını önerdik, ancak şu ana kadar bir sonuç alabilmiş değiliz; Uyuşturucu ile mücadele, Deprem ve Kentsel dönüşüm ne oldu, hepsini taca attınız… Mutlu Silivri için yola çıkanların daha demokratik davranması gerekmez mi? Yönetim anlayışınız demokratik değil başkan! Siz dememiş miydiniz “Silivri Platformu kuralım, Silivri nasıl marka şehir olur tartışalım”!?”
CHP'DEN BÜLENT DİDİNMEZ SORUSU
Eski MHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez'in Silivri Belediyesindeki fonksiyonunu da faaliyet raporu tartışmalarına dahil eden CHP adına Kırkıcı eleştirilerini Didinmez üzerinden şöyle sürdürdü: “Bir belediye başkanı yönetimini kendi belirleme hakkına sahiptir. Kimin başkan yardımcısı, müdür olacağına ya da diğer görevlerde bulunacağına karar verme yetkisi ona aittir. Ancak eğer bir kişi belediyenin kritik sayılabilecek hemen tüm kararlarda, personelle ilişkilerde, alımlarda-satışlarda, kimin nerede çalışacağına, atanmasına karar veriyorsa, bu kişinin bir makam odası, sekreterleri, makam şoförü var, çok yetkili ama sorumluluğu yoksa, bu sakat bir durumdur ve bu tüm Silivri'yi ilgilendirir.
Sayın Başkan size soruyorum: Bahsettiğim faaliyetlerde bulunan Sayın Bülent Didinmez'in belediyedeki resmi statüsü nedir? Danışman mı? Koordinatör mü? Sayın Bülent Didinmez hangi kararlara, belgelere imza atmaktadır? Bu durum ona da size de bu meclisin manevi şahsiyetine de zarar verir. Getirin meclise koordinatörlük mü, danışmanlık mı başkan yardımcılığı mı yoksa süper başkanlık yetkisi mi istiyorsunuz, verelim. Tüm meclis üyelerine soruyorum, sizce burada sakıncalı bir durum yok mudur?”
“KENTSEL TASARIM KOMİSYONU KAÇ KERE TOPLANDI?”
Kırkıcı, “Kentsel Tasarım Komisyonumuz kaç kere toplandı?” sorusu ile beraber değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Silivri'mizde yapılan bazı kentsel tasarım uygulamaları da tartışmalı. Yapmak önemlidir başkan, daha önemlisi şehir estetiğine ve Silivri'nin tarihi dokusuna uygun olarak yapılması. Merak ediyorum, bu tasarımlar yapılırken ve uygulanırken örneğin Kentsel Tasarım Komisyonumuz kaç kere toplandı. Acaba bilgi paylaşımı yapıldı mı?”
“İKTİDAR ORTAĞI BELEDİYE BAŞKANI AVANTAJINIZI DEĞERLENDİRİN”
Yılmaz'ın Ankara ziyaretlerine de değinen Kırkıcı, “Sayın Başkan hükümetin ortağı olan bir partinin Belediye Başkanı olmanızdan dolayı sizlerden bu avantajlı durumun değerlendirilmesini bekliyoruz.
Silivri'ye vizyon katacak, marka kent olma yolunda değer katacak projelere ihtiyaç vardır.
Karakol, emniyet binası, Jandarma Karakolu binalarının bir ihtiyaç olduğu, onların yapılması gerekiyor da, Polis Özel Harekat Yerleşkesi yapılacak olmasını bir müjde olarak veriyorsunuz. Zaten Silivri'miz cezaeviyle yıllar önce vizyon ve gelişim yönünden büyük bir imaj kaybına uğramıştı. Bir türlü kendini toparlayamadı. Türkiye'de 8 bölgede kurulacak olan Polis Özel Harekat Yerleşkesinden, Marmara Bölgesinden sorumlu olanı Silivri'de konuşlanacak deniliyor. Bir dönem çok tartışılırdı turizm şehri mi, sanayi şehri mi, tarım şehri mi konusu planla getirilen fonksiyonlarla kesilmişti. Şimdi bunu konuşacağız herhalde; Güvenlik şehri mi olacağız? Bakın bu kurumların her biri birer ihtiyaç, ama neden Silivri arkadaşlar?” diye sorgulamada bulundu.
“SİZDE VİZYON SORUNU VAR BAŞKAN!”
“Siz de bir vizyon sorunu var Başkan” diyerek eleştirilerini sürdüren Kırkıcı, söylemlerine şöyle devam etti: “Stratejik plan görüşmelerimizde söylemiştim. Siz de bir vizyon sorunu var Başkan… Oysa biz az önce söylediğim gibi üniversitelerin, teknoparkların, fuar alanlarının gelmesini, büyük eğlence merkezlerinin gelmesinin Silivri'nin yaşamına değer kazandıracağını düşünüyoruz.”
“ENGELLEMELER TARİHİNDEN SONRA GÜZEL BİR İŞBİRLİĞİ VAR”
Faaliyet raporu değerlendirmelerine İBB ilişkileri üzerinden devam eden Kırkıcı, “Yıllardır duymazdan gelme, görmezden gelme bir engellemeler tarihi yazıldı Silivri'de İBB açasından… Ekrem İmamoğlu, “Ben tüm İstanbul'un Belediye Başkanı olacağım”, “Parti farkı gözetmeksizin herkese eşit yaklaşacağım”, “İlçelerde benim muhatabım öncelikle Belediye Başkanlarıdır. Ben de çalışma arkadaşlarım da her daim iletişim içinde olacağız” dedi ve öğle de davranıyor. Bu ülke ayrımcılıktan, ötekileştirmekten yoruldu. İBB belediyesinde partizanca davranılmayan, anlayışında şeffaf, katılımcı ve eşitlikçi bir dönem başladı. Ülkenin birçok belediyesinde dünya ölçeğindeki salgının oluşturduğu zararları azaltmak, yeni önlemler almak için meclisler olağanüstü toplandı. Olağanüstü toplanmamız gerekir diyoruz, izin yok. Valilik kanalıyla (yani meclis kendi iradesini koymuyor) toplantı yapılıyor. Devam eden yatırımlar, vadesi gelmiş borçların ödenmesi ve yardımların “bir kereliğine beyan” esasına göre dağıtılması talebi reddedildi. Tamamen siyası bir karar…
Bu kararı aldıktan sonra Silivri'ye geldiğinizde sahada İBB'nin şantiyelerini gördüğünüzde neler hissettiniz arkadaşlar? Silivri'ye geri dönelim. Devam eden birçok projede İBB'nin bir şekilde katkısı, çabası, kaynağını görebilirsiniz. Güzel bir işbirliği var, bunu bozmayalım bunu sabote edecek söylemlere gerek yok Sayın Başkan! Silivri ilçesi ilk defa farklı partilerden yönetilmesine rağmen yapıcı, karşılıklı işbirliği ile hizmetler getirilebiliyor. Kendinize de pay biçebilirsiniz ama Ekrem İmamoğlu'nun herkese eşit yaklaşımı bir ezberi bozuyor. Silivri-İBB tarihi bir engellemeler tarihidir dedim. İBB belediye başkanı muhatap bile almazdı muhalefet ilçe belediye başkanlarını. Bin bir zorlukla alınan randevularda önerilen, ihtiyaç olan hiçbir proje dikkate alınmazdı. Hatırlarsınız ilçemiz 2009'da büyük bir sel felaketi geçirmişti. Biriken molozların tahliyesi defalarca söz verilmesine rağmen yapılmadı, halen duruyor arkadaşlar.
İmar planlarına itirazların sonucunda yeni bir plan da yapılmadı bakın Selimpaşa-Kavaklı'ya. Daha 2009'da başlattığımız Değirmenköy-Çanta-Gümüşyaka bölgesinin planları da ortada yok” şeklinde konuştu.
“SİYASİ KARARLARLA KAYBEDEN SİLİVRİ OLDU”
Kırkıcı açıklamalarına şöyle devam etti: “Ebru Arıkan'ın sponsorluğunda, içinde spor sahalarının, engelsiz parkın da bulunduğu Merhum Dr.İbrahim Arıkan'ın isminin verileceği rekreasyon projemiz uygulamaya da başlamıştı. Ne oldu sonra uygulama içinde bazı araziler için Milli Emlak Müdürlüğü onay vermedi. Tamamen siyasi karar. Kaybeden Silivri… Vicdanlar kanıyor arkadaşlar izin verilseydi bu alan üç yıl önce Silivri'mize kazandırılacaktı. Çocuklarımız, engelli kardeşlerimiz buralardan yararlanacaktı.
Boğluca deresini yıllarca bitirmediler, Silivri halkını o kötü görüntüye ve kokuya mahkum ettiler. Mimar Sinan Köprüsü ve diğer kısa köprünün tadilatı başladığında “8 -10 ayda bitecek” dediler. Yolları kapadılar, dere üstüne yayalar geçsin diye ahşap asma köprüye dahi izin verilmedi.
“AYRIMCILIK BİR VİRÜS”
Ayrımcılık bir virüs arkadaşlar. Bir yerden sonra beynimizi de, kalbimizi de kemirir. Yapanı da toplumu da çürütüyor. Yine bilindiği gibi Silivri Kültür Merkezi yeri daha önce Hüseyin Turan zamanında tahsis edilmiş, proje çalışmaları bitirilmişti. Seçimlerden sonra biz geldiğimizde tahsisin süresi dolmuş, süre uzatımı için Bakanlıktan istediğimiz izni vermediler. Aylarca Ankara'ya gidip gelindi. Aşamadık. Sonra tahsisi Silivri Belediyesi'nden geri aldılar… Bu ayrımcılık virüsü bir süre sonra hepimizi esir alıyor, bizi yönetmeye başlıyor.
Kale Park'ta küçük bir tadilata dahi izin vermediler. Diktiğimiz ağacı söktüler, elektrik direğini değiştirmemize izin vermediler… Siyaset yapmak için birilerine benzememiz gerekmiyor. Birilerinin işaret parmağını takip etmemiz gerekmiyor. Bunun için aklımız ve yüreğimizin sesini dinlememiz yeterlidir. Hizmet odaklı siyaset yapıyoruz. Evet şehrin yönetimi aldığı kararlarla bir rant üretir. Bu rantlar belli kişiler veya zümreler yerine halka adil şekilde dağıtılması zorunludur. Bunun kadar önemli olan da; şeffaf olunmalıdır. Plaka zorunluluğundan dolayı meclise gelen araç bağışları da böyle değerlendirilmeli. Dikkat edilmesi gereken şeffaf olmanızdır. Meclise komisyona gelmiş olması yetmiyor. Soruyor arkadaşlarımız: “Bağışı yapan bu şahıs kimdir?” “Bilmiyoruz” deniliyor. Ne karşılığında bağış yapılıyor? Yine cevap yok. Basın toplantısında da söyledim: Bir yapı kooperatifi üyelerinden topladığı paraları belediyeye neden bağışlasın? Şeffaf olmalıyız arkadaşlar… Bu meclisin üzerinde daha büyük bir irade yoktur.
“TÜRAM BİR LABORATUVAR”
TÜRAM çok önemli bir proje. Bir tarımsal vizyon projesi. Orayı yalnızca ekim yapılacak bir alan olarak görülmemeli. Orası bir laboratuvar. Çiftçimize yol gösterecek, verimliliği arttıracak farklı ürün örneklerini sunacak bir araştırma geliştirme merkezidir. Üniversite işbirliğinde denemelerle farklı tarımsal ürünler ekilebileceği görüldü. Bu arayış, süreklidir. Bakın belediyenin diğer arazilerine arpa ekmenizi anlarım, bunu da ihtiyaç sahibi çiftçilere dağıtmanız onların bu salgın zamanında ekonomik katkı sağlamıştır. Ama “TÜRAM arazisinin bir yerleri boş, hadi oraya arpa ekelim. Atalık tohum yerine Hibrit tohum kullansak da olur” diyemeyiz, ilaçlama bitirir o araziyi.
“BİZİM PROJELERİMİZİ TAKİP ETTİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ”
İlçemiz açısından Deprem Strateji Planı ihtiyacına da dikkat çeken Kırkıcı, “Bizim projeleri takip ettiğiniz için teşekkür ederiz Başkan” dedi ve TÜRAM, sosyal projeler, köy pazarı ve rekreasyon projeleri üzerinde durdu.
“Bizler İstanbul'dan sökülüp Silivri'ye getirilmek istenen birçok hizmet dalının mevcut imar planları kapsamında yer bulmalarını, aksi taktirde plan dışından yerler alıp mevzi imar planlarıyla yapılmasına müsaade etmedik. Biz bu toprakları koruduk Sayın Başkan, sizden de aynı hassasiyeti bekliyoruz” dedi.
“İSTANBUL'DAN BİRÇOK SANAYİ GRUBU BURAYA GÖZÜNÜ DİKMİŞ”
“Silivri'mizin daha çağdaş şehirleşmesi için dağınık olan birçok sektör için düzenlemeler yaptık” ifadeleriyle söylemlerini sürdüren CHP Grup Sözcüsü, “Dağınık olan otobüsçülere otobüs garajı, Taşıyıcılar Kooperatifine, kamyonculara, motorlu taşıyıcılara, taksi duraklarına, galericilere yer önerdik. Hurdacıların orda burada yerleri, kötü bir görüntüsü vardı. Meclis kararı ile onları sanayi içinde toplanmasının kararını aldık.
“BİZ SİLİVRİ'Yİ İSTANBUL'UN ÇÖPLÜĞÜ MÜ YAPACAĞIZ?”
Şimdi geri dönüşümcüler kooperatifi İstanbul'un her yerinden gelecek. Bakın değerli arkadaşlarım İstanbul'dan birçok sanayi grubu buraya gözünü dikmiş. Neden? Burada araziler İstanbul'a göre çok ucuz. Devte termik santral yapacak Silivri'ye… İBB İstanbul'un çöplerini getirdi, burada depoluyor, burada ayrıştırıyor. Kum ocakları, Cezaevi derken şimdi de geri dönüşümcüler… Karar verelim; Biz Silivri'yi İstanbul'un çöplüğü mü yapacağız?”
CHP'NİN PROJE ÖNERİLERİ
“Tartışabilirsek, ortak akılla yürüyebilirsek” diyen Kırkıcı, faaliyet raporu değerlendirmesini CHP olarak proje önerileri ile şöyle sonlandırdı:
SPOR KOMPLEKSİ
Havuz (yarı olimpik) havuz temelini birlikte attık. Daha büyük bir alanda bir spor kompleksi biçiminde çalışma yapılsın. Yeri de Kadir Has Üniversitesinin futbol sahasının bulunduğu bölgede biz planlara işletmiştik.
“SOSYAL VE YAŞAM MERKEZİ”
Yine projesi, yeri hazır olan içinde sosyal ve sağlık hizmetlerinin bir arada toplandığı yaşlı ve dezavantajlı grupların kolaylıkla ulaşabileceği, aynı zamanda yöre derneklerine yer verebileceğimiz bir bina için, sosyal ve yaşam merkezi için çalışma başlatalım.
“ŞEHRİN İKİ YAKASINI BİRLEŞTİRELİM”
Şehir E-5 ile ikiye bölünmüş, karşılıklı geçişler zorlukla yapılıyor. Gelin merkezi hükümet ve İBB nezdinde bu soruna el atalım.
“YENİDEN BİR ULAŞIM PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞALIM”
Dışarıdan şehrin merkezine giriş çok problemli. Otoparklar büyük ihtiyaç. Bu kapsamda yeniden bir ulaşım projesi üzerinde çalışalım. Mevcut planlarda işlenmiş otoparkların acilen yapılması konusunda gereken neyse girişelim.
*Saklıbahçe diye bilinen alanda
*Silivri Belediye Hamamının arkası
Bunlar özel mülkler ama planlama ve kamulaştırma ya da satın alma marifetiyle çözülebilir. Bir diğer seçenek, E-5 sorununun çözümüne bağlı olarak ciddi büyüklükte otopark elde edebiliriz.
“ENGELLİ VE YAŞLI KOORDİNASYON MERKEZİNİ DAHA İŞLEVSEL VE KULLANIŞLI BİR BİNAYA TAŞIYALIM”
Geçenlerde konuşmuştuk; Engelli ve Yaşlı Koordinasyon Merkezini daha işlevsel ve daha kullanışlı bir binaya taşımanın yollarını arayalım.
İBB'nin ve ilgili bakanlığın desteğini arayalım.
“TARIM VE YAŞAM BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ KURMA MÜCADELESİNE GİRELİM”
Tarım Araştırma Merkezimiz var, Tarım Lisemiz var, gelin Tarım ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi kurma mücadelesine girelim.
“KAPALI SEMT PAZARI İÇİN ÇALIŞMALARI HIZLANDIRALIM”
Silivri'nin merkezinde yine planlarda işli olup 18. Madde çalışmasını bekleyen 10 dönümlük “Kapalı semt pazarı” için çalışmaları hızlandıralım…
Bunları çoğaltabiliriz…”
CHP'NİN “HAYIR” GEREKÇESİ
Kırkıcı son olarak CHP'nin, Silivri Belediyesi 2019 yılı faaliyet raporuna; yönetimin katılımcı, sorunların çözümünde ve projelerin hayata geçirilmesinde paylaşımcı olmadığı gerekçesi ve şeffaflık ilkesine bağlı kalınmadığından, Silivri'nin kentleşmesinde bir vizyon, marka görmedikleri için "hayır" oyu vereceklerini söyledi.
-Hürhaber-
YORUMLAR