Çocuk Üniversitesi ve Endüstri 4.0 alanında yapılacak çalışmaların protokolü, Çizgi Koleji kurucusu Ulaş Velioğlu ile Rumeli Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Balcı tarafından imzalandı. Bu protokol anlaşması Çizgi Koleji Kurucusu Ulaş Velioğlu tarafından sosyal medya hesabından yayınlandı.
4.0 EĞİTİM NEDİR?
“4. Sanayi Devrimi” olarak adlandırılan Endüstri 4.0, dijital fabrikalar ve akıllı teknolojiler ile “insansız üretim” mottosuyla geleceğimize yön veriyor.
Sanayi devrimlerini kategorize edecek olursak;
Sanayi Devrimi, buharlı makinaların icadı,
Sanayi Devrimi, elektrik teknolojilerinin mümkün kıldığı seri üretim,
Sanayi Devrimi, bilgisayar, robot-otomasyon sistemleri,
Sanayi Devrimi, yazılımla gelişen akıllı teknolojiler ile insanın “kol gücünü” üretimden eleyen ve makinaların birbiri ile iletişim kurduğu dönem…
1, 2 ve 3. Sanayi devrimlerinin toplumları nasıl derinden etkilediğini, sosyal yaşamlarımıza olumlu ya da olumsuz nasıl yön verdiğini çok iyi biliyoruz. Bazı iş kollarını yok edip yerine yenilerini yaratan, hatta dünya savaşlarına kadar uzanan bir süreçten bahsediyoruz. Buharlı makinaların icadıyla başlayan coğrafi keşifler…Elektroniğin gelişimi ve seri üretimle artan bir tüketim toplumu ve kapitalizmin sunduğu acımasız iş dünyası…
***
Endüstri 4.0’ın bizden beklediği teknolojiyi her alanda tasarlayacak, geliştirecek, üretecek ve üretilen teknolojiyi kullanabilecek insan gücünün eğitimi kaçınılmaz bir gerçektir. Endüstri 4.0’ın gerçekleri; üst düzey düşünme becerilerine sahip bireylerdir, bilmenin yetmeyeceği, düşünmenin zorunlu hale geleceği yöntemlerdir. Dünya problemlerini doğru hissedecek ve tanımlayacak (eleştirel düşünme), çözümü için yenilikçi fikirler üretecek (yaratıcı düşünme), çözüm için doğru yöntem ve teknikleri kullanacak (bilimsel ve analitik düşünme) bireylerin her alanda yetiştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu durum okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğretim ve yaşam boyu öğretimde olmak üzere çok geniş bir perspektifte birbirleriyle entegre ve etkileşimli olarak düşünülmesi, planlanması, tasarlanması ve uygulanması gereken bir konudur.
Akademik camia da, hedeflenen kazanımlara ulaşmak amacıyla üniversitelerde eğitim kalitesini arttırmak, öğretmen adaylarını teknoloji ile bütünleştirmek, onlarla inovatif ürünler geliştirmek, dijital okuryazarlığı geliştirmek gibi konularda eğitim araştırmalarına odaklanmak zorundadır.
Ülkelerin 2012-2016 yılları arası yapay zeka için ayırdıkları yatırım fonların toplamını aşağıdaki grafikte görmekteyiz. ABD’de 2905 şirket toplam 18 milyar $ yatırım alarak bu devrime yine öncü olacak gibi.
(Batuhan Nar/ egitimdeteknoloji.com)
YORUMLAR