İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Nisan 2013’te 7 Milyon 340 bin 660 TL’lik bütçe ile restorasyon çalışmalarını gerçekleştirdiği tarihi Silivri Piri Mehmet Paşa Camii geçtiğimiz hafta çalışmaların sona ermesiyle birlikte ibadete açılırken bugün resmi açılış töreni gerçekleştirildi.
Silivri Kaymakamlığı nezdinde yapılan açılış töreninde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve İstanbul Valisi Vasip Şahin bizzat yer alırken çok sayıda vatandaşın yanı sıra Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Silivri Garnizon Komutanı Muhammet Sevinç, Silivri İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Hakan Karaaslan, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, AK Parti ve CHP İlçe Yöneticileri, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli, Silivri İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, Eski Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan ve STK temsilcileri tören sırasında hazır bulundu.
ŞAHİN: “RESTORASYONDA EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan törende ilk olarak İstanbul Valisi Vasip Şahin, bir konuşma gerçekleştirdi ve şunları kaydetti:
Değerli Silivrililer, sizi saygıyla selamlıyor, hoş geldiniz diyorum. Yavuz Sultan Selim’in son, Kanuni’nin ilk veziri azamlarından Piri Mehmet Paşa’nın görevi bittikten sonra Silivri’ye yerleşmesi ve buradaki camiyi külliyesiyle inşa etmesiyle birlikte burayı yurt yapmasının burada hem bereketini hem de hatırasını yaşıyoruz. Piri Mehmet Paşa’ya rahmetler diliyorum. Güzel bir eser vücuda getirmiş ve buraların adeta mührü haline gelmiş. Bizler bu emanetlere sahip çıkmak ve ayakta tutmak gibi görevle mükellefiz. Bugün yaklaşık 7 milyon 340 bin harcanarak yapılan esaslı bir restorasyonla camimiz yeniden buradaki cemaatimizin ve bütün Silivrilerin hizmetine açılmış bulunuyor. Camiler insanların bir araya geldiği, dertleştiği, birbirinin sorunlarıyla ilgilendiği ve onların çözümünü aradığı mekanlardır. Cami sadece namaz kılınan yerler değildir aynı zamanda toplumsal ve sosyolojik fonksiyonları olan bir müessesedir. Dolayısıyla restorasyonuna baktığınızda sadece camiyi değil yanında muvakkithanesini hemen onun da yanında sıbyan mektebi ve şadırvanıyla insanlar için tam bir hayat çevresi. Buradaki müesseselerin o amaca hizmet eder şekilde kullanılması en azından vakıfın niyetine uygun davranmak olur. İnşallah bu amaçla da kullanılacaktır. Restorasyonunda emek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.
KURTULMUŞ: “PİRİ MEHMET PAŞA’YA RAHMET DİLİYORUM”
İstanbul Valisi Vasip Şahin’in konuşmalarının ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş kürsüye davet edildi. Kurtulmuş, tarihten örnekler vererek şunları söyledi:
Sevgili Silivrililer Allah’ın selamı, rahmeti, bereketi hepimizin üzerine olsun. Böyle güzel bir caminin Ramazan gününde ibadete açılacak olması hem Silivri hem Türkiye için bir kazanımdır. Bu restorasyon işinde emeği geçen bütün arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Eski ve yeni resimlere baktığınızda göreceksin cami harabe halinde bu güzel haline getirilmiş. Öncelikli olarak Piri Mehmet Paşa’ya rahmet diliyorum. 5 sene sadrazamlık yapmış. Bu sadrazamlığının bir kısmı Yavuz Sultan Selim zamanında bir kısmını da Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapmış, Osmanlı Devletine önemli hizmetleri olmuş birisidir.
“NEREDE ATALARIMIZIN İZLERİ VARSA ONLARI AYAĞA KALDIRACAĞIZ”
Sadrazamlar veya devlet yönetiminde herhangi bir kademeye gelmiş olanlar Osmanlı geleneği doğrultusunda gittikleri yerlerde camiler, medreseler, hanlar, hamamlar gibi kalıcı eserler bırakırlarmış, Osmanlı toplumunun o bölgede kıyamete kadar varlığının sembolleri olan işaretler toprağa nakşedilsin diye. Gittikleri her yere camileri, medreseleri, sıbyan mekteplerini, muvakkithaneleri bizim milletimizin mührü olarak nakşetmişler. Hepsinden Allah razı olsun. Şimdi bizim üzerimize düşen dünyanın neresinde olursa olsun onların bıraktığı bu izleri bulmak. Zaten bunu yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye güçlendikçe nerede atalarımızın izi varsa onları ayağa kaldıracağız. Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanımız Myanmar'da Thayet Türk Şehitliği'ni ziyaret etti. Allah’a çok şükür Balkanlardan Asya’nın içlerine, Avrupa’nın ortalarına kadar ecdadımız nerede eser bırakmışsa o eserleri yeniden imar ihya etmeye gayret ediyoruz. Bu Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi bakımından da önemli bir işaret. Önceden Saraybosna, Belgrad neresidir bilmezdik. Buralarla sanki hiç ilgimiz yokmuş gibiydi. Allah’a çok şükür şimdi bu ilgimiz var.
“EMEĞİ GEÇENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN”
Silivri’de de Piri Mehmet Paşa Caminin yeninden restore edilmesi gerçekten sevindiricidir. İbadethanenin gayet güzel bir şekilde restore edilerek Silivri halkımızın hizmetine sunulmuş olmasından dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Sayın Valimize de çok teşekkür ediyoruz, böyle bir restorasyona öncülük edip Valiliğim imkânlarını buraya yönlendirdiği için. Osmanlı’da şehir mekanları merkezde olacak şekilde dizayn edilmiştir. Yerleşim yerlerinde ise kimse kimsenin rüzgarını, bir ev diğer evin güneşini kesmiyordu. Ayrıca her mahalleye uzanan çeşmelerle hem insanlara kaynağından çıktığı gibi berrak suyu getirmişler hem de mimari üsluplarını nakşettikleri süslemelerle sanat eserlerini konuşturmuşlardır.
“HAYATIN TAMAMI KULLUKTAN İBARETTİR”
Şunu söylemek istiyorum; bizim kurduğumuz medeniyette çok büyük bir denge vardı. Ticareti, eğitimi, sosyal hayatı, yardımlaşması, ibadeti, temizliği hayata ilişkin ne varsa hepsi aynı merkezde toplanmış ve insanların emrine amade kılınmıştı. Hepsinin merkezinde de cami vardı. Cami adı üstünde toplayan, derleyen,birleştiren, toplumu diri tutan yer manasındadır. Camilerimiz asırlar boyunca bizim büyük medeniyetimizde toplumsal dayanışmanın en büyük sembolü oldu. Biz ancak Allah’a inanır, Allah’tan başka kimseye kulluk etmeyiz. Bizim toplumumuzu ayakta tutan, dünyanın başka taraflarına götüren şey budur. Bu toplumu Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşında, İstiklal Harbinde ayağa kaldıran ruh budur. Bizim inancımız ve medeniyetimiz için hayatın tamamı kulluktan ibarettir. Camilerimizde Allah’tan başka kimsenin önünde secdeye eğilmediğimizin göstergesidir. Şair diyor ya, “O, rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar.” Bu milletin başını rükû olmasa, secde olmasa hiç kimse eğemez, hiç kimse yere getiremez.
“HAYIRLI UĞURLU OLSUN”
Geçmişten ilhan alarak geleceğe doğru yürüyoruz. Türkiye’yi 21’nci yüzyılın ekonomik, siyasi ve kültürel olarak büyük bir ülkesi haline getirmek için yeniden çabalıyoruz. Bu eserlerle yeniden benliğimize kavuşuyor, tarihimizdeki gücü kuşanıyor, vira bismillah diyerek yolumuza devam ediyoruz. Bu anlamda sadece burada Piri Mehmet Paşa Caminin açılışını yapmıyoruz yeniden güçlü büyük Türkiye’nin açılışlarından birisini de yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Piri Mehmet Paşa’ya bir kere daha Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. Allah nur içerisinde yatırsın. Hepinize saygılar sunuyorum.
KURTULMUŞ HAYIR SEVER İŞ ADAMLARINA PLAKET VERDİ
Yapılan konuşmaların ardından Silivri’mize kazandırılan Çevik Camisi için Hayırsever İşadamı Zeki Çevik ve Abdullah Aliye Can Camii içinde bir diğer Hayırsever İşadamı Mustafa Can’a Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından plaket verildi. Sonrasında dualarla birlikte kurdele kesimi gerçekleşti ve Kurtulmuş, törene katılanlarla birlikte öle namazını Piri Mehmet Paşa Camii'nde kıldı.
Haber : Batuhan Güçlü
YORUMLAR