Tarihi Kale Park’ta muhteşem değişim
Reklam

Tarihi Kale Park'ta muhteşem değişim

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatı ile tarihi dokusu korunarak baştan aşağı yenilenen Kale Park Sosyal Tesisleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda hizmete açıldı.

Tarihi Kale Park'ta muhteşem değişim

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatı ile tarihi dokusu korunarak baştan aşağı yenilenen Kale Park Sosyal Tesisleri, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda hizmete açıldı.

Tarihi Kale Park'ta muhteşem değişim
01 Eylül 2020 - 09:11

Silivri’nin tarihi simgelerden biri olan ve geçmişte birçok tarihi olaya ev sahipliği yapan Silivri Kalesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda açıldı. Uzun süredir bakımsız ve atıl durumda olan Kale Park, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatı ile yenilenerek sosyal tesise dönüştürüldü. Kovid-19 salgın hastalığı tedbirleri gözetilerek gerçekleştirilen tesisin açılışına Silivri Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri Cumhuriyet Başsavcısı Nihat Demir, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Taner Ertürk, İlçe Emniyet Müdürü Cemil Erim, siyasi parti ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri, STK başkanları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Pandemi dolayısıyla sınırlı organizasyonla gerçekleştirilen açılışta sosyal mesafe ve maske kullanımına yönelik hususlar anons edildi. Ziyaretçilerin ateş ölçümü yapılarak Kale Park’a girişi sağlanırken, dezenfektan üniteleri de alanda hazır bulunduruldu. Kale surları önünde kurban kesimi ve dua edilmesiyle birlikte açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyelerine tesisi gezdiren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yapılan yenileme çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İçerisinde mesire alanı, yürüyüş yolları, tarihi eserlerin sergilendiği açık hava müzesi, amfi tiyatro, kafeterya gibi birçok sosyal alan barındıran Kale Park’ın işletmeciliği Silivri Belediyesi tarafından yapılacak.

BAŞKAN YILMAZ: “BÜYÜK ZAFERİ İFTİHARLA KUTLUYORUZ”

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başlayan tören programında, alanda kurulan dev ekranda Kale Park’ın eski ve yeni görüntüleri ziyaretçilere gösterildi. Burada konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Zafer Bayramı’na ilişkin mesajlar verdi. Başkan Yılmaz, “Ağustos ayı şanlı bir maziye sahip olan necip milletimizin yeniden şahlanışına ve bağımsızlık destanına şahitlik eden olaylarla doludur.” diyerek şunları söyledi:  “Türklerin Anadolu’yu yurt edindiği Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde gerçekleşmiştir. Yine Ağustos ayında gerçekleşen Mercidabık, Otlukbeli, Mohaç ve Büyük Taarruzla beraber Malazgirt savaşları Türk milletinin vatanına, devletine ve milletine olan inancının en büyük göstergeleridir. Sayısız kahramanlık ve fedakârlıklarla dolu 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi aziz milletimizin varoluş mücadelesinin tescillendiği destansı bir gündür. Bu yüzdendir ki Ağustos ayı Türk Milleti için zafer ayı mahiyetindedir.  Millet olarak bu günleri büyük bir gurur ve heyecanla idrak etmekten kıvanç duyuyoruz. 98 yıl önce Dumlupınar’da sonuçlanan büyük zaferin yıl dönümünü iftiharla kutluyoruz. Malazgirt’ten Dumlupınar’a canları ve kanları pahasına bizlere bu toprakları emanet eden kıymetli devlet büyüklerimizi ve şanlı bayrağımıza rengini veren kahraman şehitlerimizi asla unutmuyor, unutturmuyoruz. Şehit olma pahasına esaret prangalarını parçalayıp gelecek nesillerin hür ve bağımsız yaşamasını sağlayan ecdadımızın fedakârlıkları hiçbir dünyevi nimetle kıyaslanmayacak kadar önemli ve değerlidir. Bin yıldır nesilden nesile ulaşarak bugün bizlere emanet edilen bu aziz vatana, ecdadımızdan kalan tarihi, kültürel, milli ve manevi emanetlere bizler de canımız pahasına sahip çıkacağımız gibi en güzel şekilde korumakla sorumlu olduğumuzun bilincindeyiz.”

“ÜSTÜN ÇABA VE FEDAKARLIKTAN KAÇINMIYORUZ”

Atalarımızdan emanet kalan topraklara sahip çıkmanın önemine dikkat çeken Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Nice bedeller ödeyerek atalarımızdan yadigâr kalan bu topraklara sahip çıkmak, hak ettiği değeri vermek boynumuzun borcudur. Vatan, millet, ezan ve bayrak için bir an bile düşünmeden, gözlerini dahi kırpmadan canlarını feda eden yüzbinlerce şehidimizin aziz hatıralarını ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını daima ön planda tutmak temel vazifemizdir. Yaptığımız ve yapacağımız hizmetlerde milli ve manevi değerlerimizi koruduğumuz gibi, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın daha müreffeh bir şehirde yaşam sürmeleri için üstün çaba ve fedakârlıktan kaçınmadığımız herkesin malumudur.”

“SİLİVRİ’YE HİZMET BORCUMUZU ÖDEMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”

Marka Kent Silivri hedefine emin adımlarla ilerlediklerini belirten Başkan Yılmaz, “Bizler göreve gelmeden önce; bu şehrin çocuklarına, hanımefendilerine, gençlerine, yaşlısına… Bu şehrin çiftçisine, hayvancısına, esnafına, sanayicisine, kısacası Silivri’mize ‘Marka Kent Mutlu Silivri’ diyerek sözler verdik. Ve çok şükür ki verdiğimiz tüm sözleri birer birer yerine getiriyoruz. Silivri sadece çarşı merkezinden, sahilden ibaret değildir diyerek, Silivri’nin 35 mahallesini bütüncül bir anlayış ile hizmetlerle buluşturmanın, gece gündüz demeden çalışarak Silivri’ye hizmet borcumuzu ödemenin mutluluğu içerisindeyiz. Bugün bu kutlu ayda, bu kutlu günde, Silivri Belediyesinin Kale Park Sosyal Tesislerini hep beraber açtık. Hem tarihi doku hem tarihi miras hem de sosyal belediyecilik anlamda yapılan bu hizmette emeği geçen bütün mesai arkadaşlarıma ve burada taş üstüne taş koyan herkese şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.   

KÖY OKULLARINA ÖZEL DESTEK

Çocuklar için özel projeler hayata geçirdiklerini söyleyen Başkan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz yola çıkarken ‘Mutlu Silivri, Mutlu Çocuk, Mutlu Aile’ dedik. Uzak köylerdeki çocukların dezavantajlı problemlerini çözmek için yola çıktık. Bir kampanya başlattık. ‘Kütüphanesi, bilgisayar odası, tiyatro salonu olmayan köy okulu kalmayacak.’ dedik. Danamandıra, Çayırdere, Sayalar ve Kadıköy’deki çalışmalarımızı bitirdik. Kademeli olarak diğer köylerdeki 8 okulumuzun da çalışmalarına başlayacağız. Pandemi döneminde hijyen diyerek bütün köy okullarımızda bulunan 78 adet tuvaleti a’dan z’ye yenileme çalışmaları yaptık. Bu projemize sponsor oldukları için ECA Serel Elginkan Holding’e ve Kütahya Seramik’e teşekkür ediyorum.

Çocuklarımız için spor alanları, çocuk parkları dedik. Parkları yenileyerek yola koyulduk ve yeni parklar yaptık. Parklarımızı basketbol, voleybol sahaları ile bütünleştirip bir spor kompleksi halinde düşündük. İstanbul’un yüzme havuzu olmayan tek ilçesi olan Silivri’yi bu özellikten kurtaracağız dedik ve bu yüzme havuzunu yeni yıla Silivri’deki annelerin, çocukların, gençlerin, yüzme öğrenmek isteyen herkesin emrine amade bir şekilde tamamlıyoruz. Yüzme havuzumuzun hayata geçmesi noktasında Spor Toto’ya, Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na ve AK Parti Silivri İlçe Başkanımız Sayın Mutlu Bozoğlu’na teşekkür ediyorum.”

MİLLET BAHÇESİ VE KÜLTÜR MERKEZİNE YAKIN BİR ZAMANDA BAŞLANACAK

Millet Bahçesi, Kültür Merkezi ve Hükümet Konağı projelerine yakın bir zamanda başlanacağını açıklayan Başkan Yılmaz, “Bir kent parkı, millet bahçesi dedik. Cumhurbaşkanımızın tensipleri, Çevre Bakanlığımızın destekleri ile Millet Bahçemizin, Hükümet Konağımızın ve Kültür Merkezimizin yapımına çok kısa bir süre içerisinde başlayacağız. Kültür merkezi olmayan tek ilçe Silivri idi. Bir kültür merkezini, 50 dönüm üzerinde bir millet bahçesini ve Silivri’deki vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarının karşılanacağı bir Hükümet Konağını da Silivri’ye armağan edeceğiz. Şuan ki kaymakamlık binamızı da bir kent müzesi ve kütüphaneye dönüştürerek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” dedi.

“4.250 HANEYE DÜZENLİ GIDA YARDIMI YAPILIYOR”

Tarımsal faaliyetlere yönelik yapılan çalışmalardan bahseden Başkan Yılmaz, çiftçilere verilen desteklerin artarak devam edeceğinin altını çizdi. Diğer yandan, Silivri Belediyesi olarak üretilen sebze ve meyvelerin ihtiyaç sahipleriyle buluşturulmasından büyük memnuniyet duyduklarını anlatan Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Her zaman şunu söyledim; ‘Ben zenginlerin, baronların, çıkar çevrelerinin belediye başkanı olmayacağım.’ dedim. Silivri’de yaşayan garibin, gurebanın, düşkünün, Silivri’deki vatandaşlarımın belediye başkanı olacağım dedim. Sosyal tespitlerle sosyal hizmetleri artırarak Gıda Bankamız aracılığı ile şuan 4 bin 250 ailemize düzenli olarak gıda yardımı yapıyoruz. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün çalışmaları kapsamında ektiğimiz ürünlerin tamamı gıda bankası aracılığı ile garibe, gurebaya, yetime ve düşküne gidiyor.”

“112 ACİL SERVİS İSTASYONU İÇİN AÇILIŞ YAPILACAK”

Sağlık yatırımlarından bahseden Başkan Yılmaz, “Sağlık hizmetleri noktasında, Gümüşyaka ve Akören mahallemizde iki tane sağlık ocağı yaptık. Semizkumlar’da açık olmayan sağlık ocağını hizmet verir hale getirdik. Seymen’deki sağlık ocağımızı sağlık evi haline getirdik. Kurfallı’da bir bağışçımızın katkıları ile sağlık evimizi faaliyete açıyoruz. Hepsinden önemlisi, 112 Acil konusu. Silivri’nin bir köyünde acil bir hasta olduğunda ambulans Silivri merkezden gidiyordu. Büyükkılıçlı mahallemize bir bağışçı marifeti ile yapımı tamamen Silivri Belediyesi tarafından karşılanan 112 Acil Servis İstasyonumuzu bitirdik. Önümüzdeki hafta hep beraber açılışını gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı.  

“TARİHİ KÖPRÜLER KISA BİR SÜRE SONRA AÇILACAK”

Silivri’de restorasyon çalışmaları devam eden Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü’nün açılış günüyle ilgili de bilgiler veren Başkan Yılmaz, “Tarihi ve kültürel miras dedik. 10 yıldır kanayan yara haline gelen Silivri’nin tarihi köprüleri olan Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü’yü, birisini 15 gün diğerini 2 ay sonra yaya trafiğine açmış olacağız. Tarihi miras derken şuanda üzerinde bulunduğumuz 7 bin yıllık bilinen tarihi ile Silivri’nin kalesinde, kale parkındayız. Burayı ilk ziyaret ettiğimde içim acıdı. Biz Silivri’ye Silivri’nin 7 bin yıllık tarihine yakışan bir Kale Park’ı sizlerin hizmetine sunacağız. Çayın 1 liraya, kahvenin 3 liraya içildiği, tamamen sosyal belediyecilik ile işletmesi birilerine verilmeden belediye tarafından yapılacak olan bir sosyal tesisi bitirdik. Biz tarih demeye, kültürel miras demeye, farkında olmadığımız kültürel miraslarımızı ortaya çıkarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.  

KÖHNE ZİHNİYETE SESLENDİ

Başkan Yılmaz, konuşmasının son bölümünde Mustafa Kemal Atatürk ve Sultan Alparslan’ı kıyaslayan kişilere seslendi. “Biz büyük bir aileyiz” diyen Başkan Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Sözlerime son verirken önemli bir konuya temas etmek istiyorum. 1071 yılında Anadolu’nun kilidi açılıyor ve Anadolu Türk yurdu oluyor. 1922 Büyük Taaruz’da da Gazi Mustafa Kemal Atatürk o kilidi kilitleyip her türlü emperyalizme, işgale Anadolu’yu kilitliyor. Ben buradan Sultan Alparslan’ı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle yâd ediyor, kahraman ordularını minnetle anıyorum. Silivri Kalesi’nden sesleniyorum. Türk tarihini yanlış okuyarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Sultan Alparslan’ı karşı karşıya getiren köhne zihniyete sesleniyorum. Metehan da biziz, Atilla da biziz. Sultan Alparslan Han da biziz, Fatih de biziz. Yavuz da biz, Kanuni de biziz. ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk de biziz. Biz büyük bir aileyiz. Anımız bir, acımız bir, adımız bir. Kuzey’den Güney’e, Doğu’dan Batı’ya biz büyük bir aileyiz. Biz, necip Türk milletiyiz. Ne Mutlu Türküm Diyene.”

KALE PARK’TA NELER YAPILDI?

Silivri Belediyesi Kale Park Sosyal Tesisleri düzenleme çalışmaları kapsamında alanın tarihi dokusu ve mevcut ağaç yapısı korunarak yapılan çalışmalar kapsamında;

- Mevcut yürüyüş yolları yenilenerek tarihi dokuya uygun küp taşlarla kaplandı.

- Sosyal tesisin giriş ve çıkışları dahil olmak üzere, gezi alanları engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalyeye uygun bir hale getirilerek merdivensiz olarak düzenlendi.

- Ziyaretçilerin aileleri ile birlikte hoş vakit geçirebileceği mesire alanları oluşturuldu.

- Kafeterya binasının aydınlatması ile iç ve dış dekorasyonu tamamen yenilenerek şık ve modern bir hale getirildi.

- Daha önce düğün pisti olarak kullanılan beton alan kaldırılarak yeşil alana dönüştürüldü ve etrafına yürüyüş yolları yapıldı.

- Kale Park içerisinde dağınık ve düzensiz bir şekilde bulunan tarihi eserler sınıflandırılarak düzenli hale getirildi. Etrafında gezi yolları bulunan Açık Hava Müzesi oluşturuldu. Ayrıca ilçemizin çeşitli noktalarında sahipsiz bırakılan tarihi yapılarda sergilenmek üzere buraya getirilerek korumaya alındı.

- 7/24 kayıt yapacak kamera sistemi kuruldu, aynı şekilde güvenlik personeli görevlendirildi.

- Tüm alanda aydınlatma sistemi yenilenerek sayısı artırıldı.

- Tamamen doğal ürünler kullanılarak çocuk oyun parkı oluşturuldu.

- Tarihi dokuya uygun olarak müzik dinletisi, söyleşi ve nikâh töreni gibi küçük organizasyonlar için küfeki taşından amfi tiyatro oluşturuldu.

- Tesisin açık alanlarında vakit geçirmek isteyen vatandaşlarımız için ahşap dinlenme platformları yapıldı.

- Tesis içerisinde kötü görüntüye sebep olan ve doğal yapıyı bozan suni taş, demir ve plastik gibi kullanılmayan nesneler kaldırıldı.

- Misafirlerimizin sosyal tesisimizin eşsiz manzarasını keşfetmeleri için seyir dürbünü yerleştirildi.

- Vatandaşlarımızın kullanımı için tesisin görsel dokusuna uygun 4 kurnalı içilebilir çeşmeler yapıldı.

KALE PARK’IN KISA TARİHİ

Silivri’nin ilk surlarının kimin tarafından yapıldı­ğı bilinmemekle birlikte, kentin kuruluşu sırasında basit bir surla korunmuş olduğu ve sonraki yüz­yıllarda bu surun yenilenip genişletildiği sanılmak­tadır. Bizans İmparatoru Arkadius (377-408) Eudoxia ile evlenmesinden sonra, eşini onurlandırmak amacıyla, Selymbria kalesini yeniden yaptırmış ve kentin ismini “Eudoxiapolis” olarak değiştirmiştir. Kaleden günümüze çok fazla kalıntı gelememekle birlikte kalanlar 9 ile 12.yy arasıdır. Tarihçi-Yazar Prokopius, VI. yy.da İmparator Justinyen’in, büyük bir depremde yıkılan Anastasius’un uzun suru ile birlikte Selymbria Kalesi’ni de tamir ettirdiğini kaynaklarda belirtmektedir. İki yüzyıl sonra V.Constantinus (741–775) ve 3.Mikhael (842-855)  tarafından Selymbria sur­ları yeniden onarılmıştır. Selymbria Kalesi son olarak II. Bayezid döneminde (1481–1512) “Kıyamet-i Suğra” (Küçük Kıyamet ) denen depremde gör­düğü zarar üzerine son kez onarılmıştır. Selymbria kalesi, dikdörtgen biçimindedir. Güney cephesi, gayet dik eğimle denize inen bir kayalık olduğundan buraya duvar yapılmamış, diğer üç cephe surla çevrilmiştir. Kalenin batı kenarı 370 m, kuzey kenarı 350 m. ve doğu kenarı 310 m. uzunlukta olup kalenin alanı yaklaşık 9 bin met­rekaredir. Kentin başlıca kapılarının, surların kuzey cephe­sinde yer aldığı ve Via Egnatia’ya doğru açıldığı bilinmektedir. (Via İgnatia İstanbul’u Adriyatik de­nize bağlayan kentler arası büyük anayoldu.) Kalenin içinde ve dışında kilise, havra, cami, saray gibi yapılar yer almıştır. Ancak Aleksios Apokaukos kilisesine ait bazı duvar, zemin vs. kalıntı ve de Sarnıcı hariç kalenin içinde ve dışındaki diğer kiliseler de günümüze gelememişlerdir. Evliya Çelebinin seyahatnamesine göre de 500 tane kiremitli evden oluşan bir kale mahallesinden söz edilir. Yine Topkapı Sarayı arşivlerinde, 16.yy’a ait bir gravürde, kale içerisinde ve Evliya Çelebinin Seyahatnamesinde Haydar Ağa sarayı ile ilgili bilgi verilmektedir. Ayrıca Bizans İmparatoru Kantakuzen’in kızı Teodora’yla Osmanlı Padişahı Orhan Gazi arasındaki nişan töreninde burada yapıldığına dair bilgiler mevcuttur.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Silivri’de kaçak tütün operasyonu
Silivri’de kaçak tütün operasyonu
Silivri’de trafik denetimlerinde 293 sürücüye ceza, 40 araç trafikten men edildi
Silivri’de trafik denetimlerinde 293 sürücüye ceza, 40 araç...