Sultan 2. Selim’in fermanı ile 1568 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mimar Sinan Köprüsü ve Boğluca Deresi üzerinde yer alan tarihi Kısa Köprü, aslına uygun olarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından görkemli bir törenle hizmete açıldı. Asırlar boyu ihtişamlı ordulara, uzak diyarlardan gelen seyyahlara, ipek ve baharat yüklü kervanlara yol veren Mimar Sinan Köprüsü ile tarihi Kısa Köprü; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi iş birliği ile restore edilerek vatandaşların hizmetine sunuldu. İstanbul’un yüksek kültür varlıkları arasında yer alan ve Silivri’nin en önemli tarihi eserlerinden olan köprüler restorasyonun yanı sıra yapılan güçlendirme çalışmaları ile depreme ve afetlere karşı dayanıklı bir hale getirildi. Köprülerde yapılan aydınlatma çalışmaları ve çevre düzenlemeleri de vatandaşların büyük beğenisini topladı.
URALOĞLU: “ATA YADİGÂRI KÖPRÜLERİMİZİ VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETİNE SUNUYORUZ”
Törenin açılış konuşmasını yapan Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, “İstanbul’un Avrupa’ya açılan kapısı Silivri’de restorasyonunu tamamladığımız ata yadigârı tarihi köprülerimizi vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Yoğun bir çalışma sürecinin ardından her iki köprüyü de tamamlamış olduk. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
BAŞKAN YILMAZ: “GEÇMİŞİNİ BİLMEYEN GELECEĞİNİ DE BİLEMEZ”
Uraloğlu’nun ardından “Gönülleri birleşenler selam sizlere! Uzaklarda dertleşenler selam sizlere! İstanbul’un Fethinin başladığı yerden, Alplerin, Erenlerin, Akıncı beylerinin üzerinden yürüyerek, Avrupa’yı titrettiği Mimar Sinan Köprüsü’nden, Silivri’den selam sizlere! Selam olsun hepinize!” diyerek konuşmasına başlayan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti: “Şeyh Edebali, Osman Gazi’ye vasiyetinde şöyle demektedir; ‘Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez.’ ‘Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın.’ ‘Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın.’ Silivri’miz 7000 yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, sayısız tarihi emaneti de bağrında taşımıştır. Bugün, restorasyon sonrası açılışını yaptığımız Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprümüz bu emanetlerden en anlamlı, en kıymetli ve en nadide olanlar arasındadır. Uzun yıllar kullanım dışı olan, ata yadigârı köprülerimiz Karayolları Genel Müdürlüğümüz ve İstanbul Valiliğimiz tarafından restore edilmiş, Silivri Belediyesince de çevre düzenlemeleri tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulmuştur. Ecdat tarafından yapılan köprüler, askeri ihtiyaçlar yanında ulaşımı kolaylaştırarak ticaretin gelişmesine de büyük katkılar sağlamışlardır. Aynen bugün yapılan Boğaz köprüleri ve yakında tamamlanacak olan Çanakkale Köprüsü gibi... Yollar, köprüler, medeniyet ve gelişme demektir. Tarihi miraslarımızı sahiplenerek restore eden ve bunun örneklerini Silivri’mizde de hayata geçiren hükümetimize bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.”
BAŞKAN YILMAZ’DAN D-100 KARAYOLU VURGUSU
İlçenin merkezinden geçen D-100 karayolu kaynaklı sorunları hatırlatarak konuşmasına devam eden Başkan Yılmaz, “Bütün zenginlikleri ile ‘Katılımcı ve Üretken Belediyecilik’ anlayışımızla değişmeksizin gelişmesine çalıştığımız Silivri’mizin, ulaşılabilir olmasına büyük katkı sağlayacağına inandığımız D-100 Karayolunun modern bir hale getirilmesi ve şehrin iki yakasının birleştirilmesi çok ama çok önem arz etmektedir. Boğaz köprülerini, Kuzey Marmara Otoyolunu ve daha nice büyük projeleri yapan ve hizmete sunan iradenin, Silivri’miz için bunu da yapacağına inancımız tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle; bu eserleri yapan ecdada, Mimar Sinan'a, eserlerin bugüne taşınmasında emeği olanlara ve bugün bu eserlere sahip çıkarak restorasyonunu yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, İstanbul Valiliğimize tekrar teşekkürlerimi sunuyor; yüce heyetinize saygılarımı arz ediyorum.” dedi.
KAYNARCA: “SİLİVRİ, İSTANBUL’UN GÖZDESİ HALİNE GELDİ”
Törende bir konuşma yapan Ak Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, “Bugün burada restorasyonu tamamlanan tarihi iki köprümüzün hizmete açılışı için bir aradayız. Ben Silivri’de oturan bir seçmen olarak öncelikle sadece tarihe sahip çıktığı için değil bu ilçedeki köylere kadar iz bırakan belediyecilik çalışmaları için Başkan Yılmaz’a teşekkür ediyorum. Silivri artık sahili ile çiftlik evleri ile İstanbul’un gözdesi haline geldi. Ben köprülerimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
YERLİKAYA: “SİLİVRİ’NİN ÇOK ÇALIŞKAN, YERİNDE DURAMAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI VAR”
Başkan Yılmaz’ın ardından kürsüye gelen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Mimari medeniyetimizin dâhisi Mimar Sinan, bu toprakların yetiştirdiği ortak değerlerimizden bir tanesi. Yaptığı eserler dün olduğu gibi bugün de bir ve beraber olmamıza vesile oluyor. Bugün Mimar Sinan’ın Silivri’mize kazandırdığı tarihi Mimar Sinan Köprüsü ile yine ecdadımızın mirası Kısa Köprü’nün yeniden ihyası için bir aradayız. Bu ölmez eserler inşallah ebediyete kadar aziz milletimize hizmet vermeye, geçmişimiz ile geleceğimiz arasında köprü olmaya devam edecek. Tarihi 7000 yıl öncesine dayanan Silivri, İstanbul’umuzun en batısında ama gönlümüzün tam ortasında kocaman bir yeri olan, sımsıcak bir ilçemizdir. Bundan 15 yıl önce nüfusu 60 bin olan Silivri, şimdi 200 bini aşan nüfusu ile bir çekim merkezi haline geldi. Sanayi faaliyetlerinde önemli bir potansiyele sahip olan ilçemiz, aynı zamanda bir tatil beldesi olarak İstanbul turizminin de yükselen yeni değeri konumunda. Denizcilik ve balıkçılık faaliyetlerinde de çıta her geçen gün biraz daha yükseliyor. Tarımsal üretim ve besicilikte ilk sırada yer alan Silivri, bununla birlikte İstanbul’un hububat ve ayçiçeği harmanı konumunda. Bu güzel ilçemizin sadece geçmişi ve tarihi değerleri değil geleceği için de el birliği ile çalışmaya devam ediyoruz.” diye konuştu.
YERLİKAYA’DAN SİLİVRİ’YE OKUL MÜJDESİ
Silivri’ye eğitim alanında yapılacak hizmetler hakkında müjdeler veren Vali Yerlikaya, “Buradan, Silivri’ye yakın zamanda eğitim alanında yapacağımız birkaç projenin müjdesini vermek istiyorum. Selimpaşa Mahallesi’nde 32 derslikli bir ortaokulun, Yeni Mahalle’de ise biri 32 derslikli ilkokul, diğeri yine 32 derslikli ortaokulun ihalesini yapıyoruz. Mimar Sinan Mahallesi’nde de 40 derslikli Anadolu Lisemiz için ihaleye çıkıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Silivri’mizin çok çalışkan, yerinde duramayan bir belediye başkanı var, Volkan Başkanı var. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisiyle uyumlu çalışmalarımıza devam edeceğimize inanıyorum. Ben, ecdat yadigârı bu eserlerin imar, ihya ve restorasyonunda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.
ADAN: “ECDAT MİRASI SAHİPSİZ BIRAKILMADI”
Açılış töreninde bir konuşma yapan TBMM Başkanvekili Celal Adan, “Mimar Sinan’ı Türk milletinin gönlünde ölümsüzlüğe ulaştıran şey taşlara işlediği ruhtur. Koca Sinan’ın en önemli eserlerinden bir tanesi de Silivri’de inşa ettiği bu köprüdür. Mimar Sinan Köprüsü, ecdadın Balkanlar’a ulaşırken kullandığı kilit noktalardan bir tanesidir. Yüzyıllar boyu at naralarını dinleyen köprü, Mimar Sinan’ın usta ellerinin dokunuşu sayesinde zamana meydan okumuştur. Bu tarihi köprünün restorasyonunun ardından yeniden hizmete girecek olması ise bizler için gurur ve onur vesilesidir. Bu çalışma sayesinde ecdat mirası sahipsiz bırakılmamıştır. Vakkas Köprüsü ismiyle bilinen Kısa Köprü de Mimar Sinan’ın köprüsü gibi restore edilerek, çevre düzenlemeleri ve aydınlatmalar ile tekrar hayat bulmuştur. Ben bu vesile ile restorasyon faaliyetlerini gerçekleştiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, Valimiz Ali Yerlikaya’ya ve Silivri Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz’a teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
KARAİSMAİLOĞLU: “KÖPRÜLERDE ÖRNEK TEŞKİL EDEN ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRDİK”
Törendeki son konuşmayı yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “İstanbul, binlerce yıllık medeniyetlerden miras kalan tarihi varlıkları ve kültürü ile şüphesiz dünyanın en önemli, en zengin ve emsalsiz şehri. Bu yüklü miras karşısında bizim de önceliğimiz, İstanbul’un sahip olduğu eşsiz birikimleri en doğru şekilde korumak ve tanıtmaktır. İstanbul Valiliği ve Silivri Belediyesi ile iş birliği yaparak restore ettiğimiz Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü çalışmaları da bu amaca hizmet eden çok güzel bir örnek olmuştur. Bugüne kadar; Malabadi Köprüsü, Kızılin Köprüsü, Kastamonu’daki Taşköprü, Büyükçekmece diğer adıyla Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü ve Ani Köprüsü gibi 395 tarihi köprünün restorasyonu tamamladık ve kültür mirasımıza kazandırdık. 861 tarihi köprünün de restorasyon uygulama projelerini tamamladık. Afyon’da bulunan Kırkgöz Köprüsü, Sangarios (Justinianus) Köprüsü ya da Selçuklu Dönemi’ne ait Develioğlu Köprüsü, Edirne Uzun köprü, Batman Çayı üzerindeki 2 bin yıllık Pereira Köprüsü gibi 31 tarihi köprünün de restorasyon uygulama çalışmalarını büyük bir özenle sürdürüyoruz. Bakanlık olarak tüm tarihi köprülerimizi restore ederek, vatandaşlarımızla buluşturmayı ve kültür mirasımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Kısa Köprü restorasyonları, yeniden ayağa kaldırdığımız tarihi köprülerimizin, kültür hazinelerimizin korunması açısından örnek teşkil eden çalışmalardan. Bu ve benzeri çalışmalarda, Bakanlık olarak il ya da belediyedeki ilgili kurumlarımızın sonuna kadar yanlarında olduğumuzu ve iş birliğine açık olduğumuzu bilmelerini istiyorum. Bugün, Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprü yeniden İstanbul kültür hazineleri arasındaki eşsiz yerlerini almıştır. Silivri Çayı ve su baskınına uğrayan geniş bataklık arazi üzerinde bulunan Mimar Sinan Köprüsü, 333 metre uzunluğunda ve 32 gözlü olarak 1568 yılında inşa edildi. Tam 453 yıllık bu eser, Osmanlı ordularının Balkan seferlerinde Silivri’den geçişine hizmet ederek tarihimizde önemli bir yere sahip. 48,5 metre uzunluğundaki Vakkas Köprüsü adıyla bilinen Kısa Köprü’nün de 6 asırlık olduğu tahmin ediliyor. Atıl kalan Kısa Köprü yapılan restorasyon, çevre düzenlemesi ve aydınlatma çalışmalarıyla yeniden ihya oldu. Silivri Mimar Sinan Köprüsü’nde ise çok daha kapsamlı çalışmalar yapıldı. Daha önceleri restorasyon çalışmaları altında yapılan özgün olmayan köprü döşeme taşları sökülerek, beton katman kaldırıldı. Dere kumlarıyla görünmez hale gelen kemerler ortaya çıkarıldı. Tüm cephesi temizlendi. Toprak altındaki köprü uç girişleri açığa çıkarılarak, koruma amaçlı geçici çatı yapıldı. Cephe ve ayaklarda imitasyon çimento söküldü. Özgün olmayan korkuluk, döşeme, cephe taşların çürütme ve tümlemesi yapıldı. Depreme karşı güçlendirme amacıyla taş örgü arasındaki boşluklar enjeksiyonla dolduruldu. Yağmur suyu hatları onarıldı. Köprü girişlerine, yaya trafiğini sağlamak için kırılmaz cam sahanlıklı sökülebilir merdivenle rampa yapılarak, cephe ve yürüme yolunda aydınlatma sağlandı. Kısaca hem köprümüzü aslına uygun şekilde restore ettik hem de deprem ve sel gibi afetlere karşı dayanıklılığını artırdık. Silivri Mimar Sinan ve Boğluca Deresi üzerindeki Kısa Köprülerimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Daha nice asırlar boyunca hizmet etmeleri temennisiyle bu kıymetli projede emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Açılış törenine; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TBMM Başkanvekili Celal Adan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ak Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, STK temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından Silivri Mimar Sinan Köprüsü ve Boğluca Kısa Köprü dualar eşliğinde yeniden hizmete açıldı. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından sonra erdi.
YORUMLAR