Silivri Sanayici ve İşadamları Derneği (SİAD), Salı günü düzenlediği toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve odalarını bir araya getirdi. "Birlik ve beraberlik" programı adı altında yapılan toplantıda, ilçenin sorunlarına yönelik çözümlerin üretilmesi, yeni çözüm yollarının aranması ve birlikte hareket edilerek çözüme kavuşturulmasına vurgu yapıldı.
Toplantı, SİAD Başkanı Hakan Kocabaş'ın konuşmasıyla başladı. "Bir el, bir eli yıkar, iki el yüzü yıkar" atasözünü örnek veren Kocabaş, birliktelikte sorunların çözülebileceğine inandığını söyledi. İlçedeki tüm kurumların bir araya gelebileceğine işaret eden Kocabaş, "Birlikte sinerji oluşturarak neler yapabiliriz.. siyasiler bir araya gelemiyorsa, biz bir araya gelerek birleştirebiliriz. Ülkemiz için hem de Silivri'miz için hayırlara vesile olacağını düşünüyorum. Bir el, bir eli yıkar, iki el yüzü yıkar. Birlikte neler yapabileceğimizi ortaya koyduğumuz günlerin geldiğine inanıyorum. Bu sinerjiyi de özellikle Silivri'de görebiliyorum.
Önemli bir dönemden geçiyoruz. Hem ülkemiz sıkıntılar içerisinde hem dünya sıkıntılar içerisinde. Hem ekonomi ve hem terör belası var. El birliğiyle bunlardan kurtulacağız inşallah" dedi. Kocabaş, fikir ya da sorunların dile getirilmesi için katılımcılara söz verdi.
SİLİVRİ'YE DEVLET ÜNİVERSİTESİ LAZIM
İlk konuşmacı Silivri Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sebahattin Öpçin oldu. Öpçin, esnafların daha iyi iş yapabilmesi için köklü hizmetlere dikkat çekti. Bunların en başında üniversite olduğunu belirten Öpçin, özellikle devlet üniversitene vurgu yaptı. Öpçin, üniversite konusunda belediye başkanı Özcan Işıklar'a da serzenişte bulundu. "Kimse kusura bakması" diyen Öpçin, şunları söyledi:
"Silivri'miz İstanbul'a yakın olması nedeniyle göç alan bir ilçedir. Bir konu var. Herkesten çok özür diliyorum, ama herkes bu taşın altına elini koymalıdır. İçimde bir yaradır, kusura bakmasın siyasi arkadaşlarım. El öpmeyle dudak aşınmaz. Kendim de siyasette bulundum 80'den önce ama şimdilerde siyaset çok değişti. Silivri'miz için ne yapabiliriz diye düşünüyoruz. Sayın Selami Değirmenci belediye başkanımızken de söyledim; buraya bir devlet üniversitesi şart. Kiminle olur? İktidar ile olur. Bunu benim siyasilerim yapamadı. Ben bu topluluktan rica ediyorum ve ses getireceğine inanıyorum, sayın başkanım ve yönetim kuruluyla beraber Ankara'ya gidelim. Başbakan'a gidelim görüşelim, devlet üniversitesi isteyelim. Hepimizin evladı var, torunu var. Onlar hep unutuldu.
2 DÖNEMDİR HAYATA GEÇİRİLEMEDİ
Bakıyorum Özcan (Işıklar) Başkan, 'Gümüşyaka'da Aydın Üniversitesi, Fener'de bilmem ne üniversitesi, Alipaşa'da şu üniversite' diyor. Kendisi ikinci döneminde ama hiçbiri hayata geçirilemedi. Benim mahallemin çocuğudur, kimse kusura bakmasın. Kırklareli ve Tekirdağ'a bakıyorum, üniversite geldikten sonra potansiyel artmış, kaliteli insan artmış, esnafının yüzü gülüyor. İş var, aş var. Duygularımı anlatmak istiyorum, kusura bakmayın. Bunları gerçekleştirelim, el birliği yapalım ve devlet üniversitesi yapalım."
KIRKICI: BAŞKANIMIZA DESTEK OLALIM
TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası Silivri Temsilcisi, CHP'li Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı söz aldı ve Öpçin'in sözleri üzerine konuştu. Kırkıcı şunları söyledi:
"Silivri'ye en büyük kazancımız bir üniversite olabilirdi, hala da olabilir. Çünkü 7 yıldır yapmış olduğumuz mücadele üniversitenin gelmesine yönelikti. Bir takım araziler koruma altına alındı. Ama maalesef siyasetin kirli yüzü bir engel olarak karşımıza çıktı. Evet, yetersizliklerimizi de kabul ediyorum. Fakat şunu da söylemek istiyorum, belediye başkanımızın bu çabasıyla, buradaki enerjiyi birleştirelim. Hep birlikte gidelim bakanlıklara, üniversitenin bir kente neler kazandırdığını hepimiz biliyoruz ve isteyelim. Biz alt yapıları kurduk. Ekonomik ve sosyal yapıya uygun bir üniversitenin gelmesi hepimizin ortak başarısıyla olacaksa, hepimiz bu taşın altına elimizi koyalım. Belediyemizin eksik kaldığı noktaları biz tamamlayalım. Zaten sivil toplum bunun için var. İktidarın da bu sefer katı yürekli olacağını düşünmüyorum. Buradaki çığlığı duyacaktır. "
KOCABAŞ: ELEŞTİRME YAPMAYALIM
Sebahattin Öpçin ve Süheyl Kırkıcı'nın sözlerinden sonra tekrar açıklama yapan SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, siyasi polemiklere girilmemesi yönünde ricada bulundu. "Burada hiç kimseyi yermeyelim" diyen Kocabaş, "Eleştirmeden niyetlerimizi ortaya koyarsak çok daha iyi olur. Bizim de farkındalığımızı gösterir. Hep birlikte olalım, sinerji oluşturalım ve yapmaya çalışalım. Yapılmıyorsa da söyleyelim. Tekrar tekrar yapalım. Küstük demek yok, eleştirmek yok. Tabi doğruları da söylemekten çekinmeyeceğiz" ifadesini kullandı.
GENCOĞLU: FENERBAHÇE'YE DESTEK OLALIM
Serbest Mali Müşavir ve İSMMMO Silivri Temsilcisi, CHP Belediye Meclis Üyesi Saadet Gencoğlu ise, yapımı gündemde olan Fenerbahçe Üniversitesi için destek istedi. Gencoğlu, "Devlet üniversite mi özel üniversitesi mi, bu ayrıma gitmeden şunu yapalım. Fenerbahçe Üniversitesi'ne çok yaklaştık. Buradaki sinerjiyi ortaya da taşıyalım. Sizlerden çağrı bekliyorum, el birliğiyle bu işi halledelim, önce Fenerbahçe Üniversitesi'ne destek olalım ve bir ilke adım atalım" önerisinde bulundu.
KOCABAŞ: ÜNİVERSİTEYİ İLK BİZ ÖNERDİK
Gencoğlu'ndan sonra konuşan SİAD Başkanı Hakan Kocabaş, Fenerbahçe Üniversitesiyle ilgili ilk adımların kendileri tarafından atıldığını belirterek, "Fenerbahçeliler olarak derneğimizi harekete geçirdik. 120 üye kazandırdık. Bizden sonra başlayanlar 200'ü bulduğu halde 130'larda kaldı. Dernek kurulduğunda biz üniversitenin tohumlarını ortada attık. Biz sohbette, 'Başkanımız uğraşıyor, Silivri'de imkan var, neden kurmuyorsunuz' dedik ve tesadüfen zeminlerini ilk biz attık. Bu konuya tüm takımlar destek verir. Başkanımız Özcan Işıklar da aradı beni, Ankara'ya ziyaret düzenliyor sanırım. Hep birlikte gidebiliriz. Bu herkesin başarısı olacaktır" diye konuştu.
ÇALIŞKAN: TRAFİK CİDDİ BİR SORUN
Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan ise ilçedeki trafik problemi üzerine konuştu. Özellikle konutlar bölgesi alt geçidiyle ilgili "Yaz ayında ciddi sorunlar yaşatacak" diyen Çalışkan, hep birlikte çözüme kavuşturulması için proje üretilmesi gerektiğini söyledi. Çalışkan, "Trafik sorunumuz var. Belediye Konutları bölgesinde alt geçit tamamen tıkanıyor. Yıllardır daha da artarak sürecektir. En önemli konulardan biri olarak görüyorum. O sorunun çözülmesi gerekiyor. Ciddi sıkıntılar yaşayacağız" dedi.
AKINCI: SALTANAT BİTTİ SERUMLA YAŞIYORUZ
Silivri Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı da, kamyoncularla ilgili sorunları dile getirdi. Akıncı, "İlçemizde Kamyoncular Kooperatifi var. Ben de uzun yıllar yöneticilik yaptım. Esnafın durumu bitik. Çok zor günler geçiriyor. Kamyon yazısı var 'Saltanat bitti, serumla yaşıyorum' diye. Gerçekten de böyle. Fabrikalarımız var, onlara da yardımcı olalım. Görüşmeler yapalım ve çözüm üretelim" talebinde bulundu. Kocabaş da, ücretlerin yüksekliğine dikkat çekerek firma sahiplerinin kendilerine yeni çözümler ürettiğini belirtti ve "Eğer SİAD üyelerine yönelik fiyatlandırma çalışmaları yapılırsa, üyelerimizin ilgisini çekeriz ve bir çözüm üretebiliriz" dedi.
SÖYLET: SİLİVRİ'DE KOMİSYON KURULSUN
SİAD Başkan Yardımcısı Mesut Söylet, ilçedeki her kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yer aldığı komisyon kurulması fikrini ortaya attı. Bu komisyonun sorunları tespit edip ve çözüm için çalışması gerektiğini söyledi. Söylet, ayrıca Fenerbahçe Üniversitesi'nin yapılmasıyla ilgili de ümitsiz olduğunu ifade etti:
"Yaklaşık 1 ay önce bu salonda bir toplantı yapmıştık. Silivri'nin dertlerini dile getiren bir komisyon oldu mu diye fikir ortaya atmıştık. Tüm odaları, tüm iş kollarını temsil eden herkesin bir arada olduğu bir komisyondu. Kent Konseyi'ni bu düşüncede görmüyorum. Bütün otoriteler toplanacak ve ilçenin dertlerini önem sırasına göre belirleyecekler, öyle işe başlayacaklar. Üniversite mi getirilecek, hep birlikte çalışacağız. Her zaman söylerim, 5 hastane var ilçemizde ama profesör yok. Bileniniz varsa söylesin. Üniversite demek, profesörlerin gelmesi demek. Selimpaşa'da yer verildi İstanbul Üniversitesi'ne, getirilemedi. Kaç el değiştirildi, şimdi Fenerbahçe Üniversitesi gündemde. İnşallah kulüp kendi gücünü de kullanarak üniversiteyi açar. Pek ümitli değilim ama inşallah olur."
KOÇER: KADİR HAS'IN FAYDASINI GÖRMEDİK
Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer de üniversite üzerine konuştu. Kadir Has Üniversitesi Selimpaşa Kampüsü'nün uzun yıllar hizmet vermesine rağmen Selimpaşa'ya ve Silivri'ye katkı sağlamadığını söyledi. Koçer, "Bu toplantımız ilçemize faydalı olacaktır. Buna inanıyorum. Üniversite konusuna değinmek istiyorum. Selimpaşa'da Kadir Has Üniversitesi var. Her gün 10-15 otobüs geliyor, öğrencileri bırakıyor ve alıyor gidiyor. Öğrenci içerde yaşıyor mu yaşamıyor mu bilmiyoruz. Herhangi bir faydası yok. Esnaflara bir katkısı yok. Berberde yok, kafelerde yok, bakkalda yok, evlerde yok; biz sadece çöplerini topluyoruz. Biraz gerçekçi olalım. İlçemizde genç kardeşlerimiz var, cevherlerimiz var. Maddi durumu olmayan kardeşlerimiz var. Onlara yardımcı olalım. Sizlerde de destek istiyorum" şeklinde konuştu.
YORUMLAR