Meral Akşener'in kurucusu olduğu İYİ Parti siyasi gündemi hareketlendirdi. 40'a yakın il'de teşkilat kuruldu. İstanbul'da Ersin Beyaz, Silivri'de bu isim Mustafa Altınkök oldu. Refik Bek, Meral Akşener ile birlikte Ahlat'a gidince, "İlçe başkanı oluyor" algısı tavan yaptı. Hiç kimsenin tahmin etmediği Mustafa Altınkök, kurucu ilçe başkanlığı görevine getirildi. Anketler "bugün seçim olsa" başlığıyla sonuçları açıklıyor ve yüzde 10-25 bandında gösteriyor. Kamuoyu araştırmaları çok önemli. Gerçek veriler mi yoksa oynanmış sonuçlar mı bilemiyoruz. Ama şuanda gördüğümüz İYİ Parti'nin ülke siyasetine iyi kazanımlar getireceğidir.
Bir yandan AK Parti'de temizlik operasyonları yapılırken, muhalefet de kendini sorgulamaya başladı. İYİ Parti'nin öyle ya da böyle seçime gireceğini ve ciddi bir sonuç alacağına yönelik beklentim oluştu.
*
Türk basınında görüntülü ve yazılı medya içeriklerinin düzenli analizlerini ve kayıtlarını tutan Medya Takip Merkezi (MTM), Ekim ayının öne çıkanlarını yayınladı. İYİ Parti, toplam 7 bin 38 habere konu oldu. Çıkan haberlerin bin 338’i yazılı, 793’ü görsel, 4 bin 907’si ise internet medyasında yer alıyor. Yani bu veriler diğer siyasi partilerden çok konuşulduğunu gösteriyor. Elbette bir partiyi çok konuşmak başarılı olacağı anlamı taşımıyor. Süleyman Demirel'in dediği gibi, "Siyasette 24 saat çok uzun bir süre." Türk siyasetinin -lider konumundaki- yeni aktörü tartışmasız Meral Akşener oldu. Bugün seçim olsa baraj üstü, ama 1 sene sonraki başkanlık seçimlerinde hiçbir şeyin garantisi yok. Belki daha büyük sonuçlar, bekli de beklenmedik düşüş.
*
Mustafa Altınkök'e gelince...
Ülkücü ve milliyetçi camianın beklemediği bir isim. Genellikle MHP Genel Merkezi'ni "parti içi muhalefet" anlayışıyla eleştiren ve ayrılanların katılım sağladıkları bir durum söz konusuydu. Bu yüzden Silivri'ye başkan atanacak kişi için "ülkücü olur" beklentisi vardı. Mustafa Altınkök, Doğru Yol kökenli. 2009 yılından beri hiç bir siyasi partide görev almadı. Seçim süreçlerinde, siyasilerin teklif ettiği görevleri kabul etmedi ve bu yüzden yüzünü eskitmedi.
*
Uzun senelerdir tanırım. Gazetemizde ve internet haber sitemizde köşe yazarlığı yaptı. Fikirleri ortada. Memleketi için elini taşın altına koymak isteyenlerden. Ve bugünkü siyasi ortamda büyük bir sorumluluk üstlendi. "Kurucu ilçe başkanlığı" teklif edildiğinde, büyük sorumluluğun getireceği sonuçları kendi içinde değerlendirmiş olmalı. İlçe başkanlığı tebliğ edilmeden bir gün önceki konuşmamızda, "30 gün için 30 kravat ütüledim" dediğinde anlamıştım kararını. 30 güne sığmayan uzun soluklu bir siyasi maraton. Siyaset konusunda kendisini tecrübeli buluyorum. Her şeyden ziyade, Silivri'de alışılmış kısır siyasetin farklı bir yüzü olacak.
SİYASET VE RANT
Geçen gün sosyal medyada Refik abiyle (Bek) tartışıyoruz. 'Siyaset ve para varsa rant var' diyorum. "Genelleme yapman yanlış" diyor.
Refik abi saydığım ve sevdiğim biri, meslek büyüğüm. Her siyasetçi için "kesin rant sağlıyor" kafasında değilim. Olmadığımı O da biliyor. Memleket davasına inandığım bir siyasetçi ya da bir partinin mensuplarını nasıl rantçı görürüm? Ahmaklık olur. Rant peşinde olanlar belli guruplar. Siyasi rantın meyvesini yiyenlerin 5-10 yılda nasıl bir değişime uğradığı hepimizin malumu. Kastım odur. Yoksa bu ülkede göreve gelen herkesi aynı kefeye koymak büyük yanlıştır.
Ve diyor ki, "Demek ki siyaset konusunda yeterince bilgiye sahip değilsin Eren Kardeşim. Bu konuda kendini biraz geliştir. Hem siyasilerden şikâyet ederiz, ama taşın alına elini sokmaya gelince herkes geri durur. Gir bir parti de siyaset yap da, rant neymiş gör."
Şu cevabı verdim: "Siyasetten anladığım şey 'hizmet aracı' olması. Bu işi 'ekmek aracına' dönüştürenlere karşıyım. Şikayet konusu işte budur."
*
Önerisini kulak arkası yapmayacağım. Hangi alanda olursa olsun, ülkemize hizmet etmek vatan borcudur. Gerekirse elimizi taşın altına koyarız...
ŞAKA ALTINDA GERÇEK ARAMAK...
Katıldığım bir toplantıda İsmet Kirazpınar'a takıldım: "Sen de İYİ olacakmışsın başkan."
Teklifler geliyor diyerek gülüştük. Niyeti var demek ki. Olmasa gazeteciye bu espri yapılır mı?
İsmet Kirazpınar, 1989-94 dönemi Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den (SHP) Gümüşyaka Belediye Başkanlığı yaptı. Bugün CHP'li olmasıyla biliniyor. Kesin bilgi olarak söylüyorum, Kirazpınar da "İYİ Parti İYİ gelecek" diyenlerden.
Mutlaka dahası var...
MERAK ETTİĞİM ŞU:
Doğru Yol kökenli bir kurucu ilçe başkanı.. göz kırpan CHP'liler.. ben de varım diyen demokratlar... "Meral Akşener nereye biz oraya" düşünen MHP'liler... "Erdoğan ile buraya kadar" diyen Ak Partililer... İYİ Parti çatısı altında birleşen bu ideolojiler için "demokrasi örneği" mi diyeceğiz, yoksa memleketin içinde bulunduğu ahval ve şerait olarak mı düşüneceğiz?
YORUMLAR