Son iki seçimden örnekle yola çıkalım. 7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçları, aslında ne çıkacağını üç aşağı beş yukarı gösteriyor. İstatistiki olarak bir tahminde bulunmak mümkün. Ancak milletin sandıkta ne zaman ne diyeceği aynı olmayabilir, bu istatistikler bizi yanıltabilir.
Silivri'de bu tahmini tek cümleyle de bitirebiliriz: Hayır...
Genel seçimler, yerel seçimler,2010 referandumuna bakıldığında, CHP hep birinci parti. Doğal olarak Hayır gurubun grup sözcüsü CHP olunca, Silivri'de "Evet" çıkacağını düşünmek ütopik olur. AK Parti İl Başkan Yardımcısı Metin Karakaş, kampanyanın ilk başladığı günlerde "Hedefimiz yüzde 55" girizgahı yapmıştı. Hedef koymak, teşkilatlara enerji takviye etmek yeridir. Fakat süreç içerisinde "o ruha" erişen bir teşkilata rastlayamadım. Bu da Metin Karakaş'ın "coşku" tekniğinin işe yaramadığını, başarısız kıldığını gösterdi. Mamafih, kendisinin içinde olduğu her programda coşku tavan yapıyor, o ayrı mesele.
'O ruh'tan kastım, birinci parti çıkma ruhu oluşmadı. Düşünsenize; AK Parti, MHP ve BBP partileri "Evet" kararı almış, karşınızda Hayır diyen bir CHP var; ama "Evet" enerjisi verilemiyor. Soralım ve sorgulayalım: "Gerçekten Evet diyor musunuz? Evet'te samimisiniz?"
AK Parti, MHP ve BBP kaç kez yan yana gelip çalıştı? Demokrasi örneği "Evet" derken veriliyor, ama sahalara çıkmaya gelince "gizem" katılıyor. Bu işte bir garabet olduğunu düşünmek eleştiri yapanlara sunulan bir meyve tabağı gibi.
Özcan Işıklar önderliğindeki CHP'nin Hayır kampanyasını dikkatle izliyorum, yetişemiyorum. Güzel organizasyonlar, güzel programlar. Hızlılar, yoğunlar. Görsel, sosyal ve yazılı medyada iyiler. Nasıl ki genelde Ak Parti tüm imkanları elinde tutup kullanabiliyorsa, Silivri'de Özcan Işıklar da bu gücü iyi kullanıyor.
***
Peki.. Matematiksel olarak Evet-Hayır dağılımı nasıl sandığa yansır. Önce sonuçlara bakalım.
7 Haziran sonuçları: CHP yüzde 38,8... AK Parti yüzde 32,4... MHP yüzde 13,4... HDP yüzde 9,3...
1 Kasım sonuçları: CHP yüzde 41,2... AK Parti yüzde 39,9... MHP yüzde 9,7... HDP yüzde 7...
7 Haziran ve 1 Kasım seçim sonuçları, bize ne çıkacağı hususunda ipucu veriyor. 6 ayda oyunu artıran CHP ve AK Parti görülürken, oy kaybeden MHP ve HDP karşımıza çıkıyor.
AK Parti dışında dikkat çekecek bir teşkilat değişimi diğer partilerde yok. Yani AK Parti, 7 Haziran'da seçime giren ilçe teşkilatını Ağustos ayında değiştiriyor, Rıfat Kutlu ile Kasım seçimlerine giriliyor. Tabi seçim koordinasyon merkezinde Hüseyin Turan, Yetkin Çavdar, Adil Sirkecioğlu gibi isimlerin desteğiyle, 1 Kasım'daki oy artışı sandığa yansıyor.
***
Her ne kadar toplumun geneline "Bu bir seçim değil, siyasi parti seçimi değil, devletin bekası söz konusu" diye algı oluşturulmak istense de, seçmenler bunu "siyasi" olarak değerlendiriyor. Bu girişimden ne CHP ne de AK Parti başarılı olamadı. İki blok da "devlet" vurgusunu gösteremedi. Çünkü seçmenler yine aynı seçmenler olacağı için, Evet kararı veren de Hayır diyen de sempatiyi öncelik olarak partisinden alıyor.
Hal böyle olunca, Silivri'deki seçim sonuçlarından yüzde 39,9 Evet, yüzde 41,2 Hayır çıkacağını söylemek, ilk tahmin seçeneği olarak görülüyor...
Biraz önce dedim ya, "o ruh" diye. O ruha giremeyen AK Parti, MHP ve BBP gurubunun, birliktelik oluşturmasına rağmen AK Parti'nin 1 Kasım'daki sonucu alamayacağını düşünüyorum.
***
Eşit artan bir oran düşünürsek, örneğin yüzde 43 Evet çıkarsa, yüzde 56 Hayır olacak.
MHP'ye güvenen AK Parti, Silivri'de beklediğini alamayabilir. 9,7'lik seçmenin yarısından fazlası Silivri'de Hayır oyu verecektir. Bu da CHP'ye, doğal olarak HDP'nin de Hayır oyunu alan CHP'ye yarayacaktır. 7 puanı olan HDP'nin 5'ini, 9.7 puanı olan MHP'nin 6'sını alan CHP, kendi oyuyla birlikte 52,2 ile Hayır çıkarması da başka bir tahmin seçeneği...
Bu sonuçlar, senaryonun iyi kısmı. Daha kötüsü, MHP ve HDP'nin silme CHP'ye yüklenmesidir. O da 40 Evet, 60 Hayır demektir. Eğer AK Parti'den de oy kaybı yaşanırsa, yandı gülüm keten helva: yüzde 62 Hayır, yüzde 38 Evet..
YORUMLAR