Türkiye’de yaklaşık 3 yıldır çalışmalarını sessiz sedasız yürüten “Yeni Dünya Partisi” diye bir siyasi parti var.
Kurucusu ve Genel Başkanı Emanullah Gündüz.
Genç ve dinamik bir imaj çizen Emanullah Gündüz’ün siyasi macerası 2009 yılında Anavatan Partisi’ni yeniden hayata geçirmek amacıyla “Büyük Anavatan Partisi”ni kurmakla başlıyor. Teşkilatlanma işini tam olarak beceremediklerinden 2011 genel seçimlerine katılamıyorlar.
Yine 2011 yılında Büyük Anavatan Partisi’nin adı “Birlik ve Huzur Partisi” olarak değişiyor. Aradan bir iki yıl daha geçtikten sonra “Birlik ve Huzur Partisi” 2013 yılında bu sefer de “Yeni Dünya Partisi” oluyor.
***
Yeni Dünya Partisi’nin web sitesindeki parti tüzüğünü incelerseniz, sağ ve sol sentezi bir yapıya sahip olduğunu görebilirsiniz. Sosyal Medya’da 10 bin civarında takipçisi olan Yeni Dünya Partisi lideri Emanullah Gündüz’ün, yine sosyal medya üzerinden verdiği mesajlarda Türkiye’deki bütün dini fraksiyonlara yakın görünmeye çalıştığını fark edebilirsiniz.
Bana esas acayip gelen, siyasi oluşumun adının “Yeni Dünya” olmasıdır aslında. Yıllardır bir komplo teorisi olarak anlatılan “Yeni Dünya Düzeni” geliyor insanın aklına. Hal böyle olunca acaba Dünya başka ülkelerde benzer partiler var mı diye bakmak gerekir diye düşündüm.
***
İnternette İngilizce olarak "New World Party” diye arama yaptığınızda karşınıza ilginç sonuçlar çıkıyor.
Birkaç yıl öncesi ve sonrası olmak üzere bizdeki Yeni Dünya Partisi ile aynı yıllara denk gelen dönemlerde özellikle ABD ve Avrupa adı “New World Party” olan yani Türkçe “Yeni Dünya Partisi” adlarıyla siyasi partiler kurulmaya başlanmış .
Hepsi sessiz sedasız çalışıyorlar.
Gelelim zurnanın zırt dediği yere…
Amerika Birleşik Devletleri resmi diplomasi sayfası usdiplomacy.org’da “Amerikan Hükümetler Arası İlişkiler Misyonu” diye bir yapıdan bahsediyor. Burada Amerikan Hükümetler Arası İlişkiler Misyonu adına şöyle bir ifade yer alıyor: “We are partners of New World Party”
Yani “Biz Yeni Dünya Partisinin partneriyiz” diyorlar. Burada kullanılan “partner” kelimesi ortak, işbirlikçi gibi anlamlara gelebiliyor.
Artık ne demek istediklerini kendilerine sormak gerekir.
YORUMLAR